Ugrás a tartalomra

Ösztöndíjjal a miskolci tehetségekért

Soós Péter
Utoljára módosítva
2021. október 21. csütörtök 16:37
Hatvan tehetséges fiatal részesülhet idén a DVTK Ösztöndíjából – havonta 25 ezer forintot kapnak a pályázaton nyertes, miskolci gimnáziumokban tanuló diákok.

A DVTK a sport mellett fontosnak tartja az élet egyéb területein sikeres tehetségek gondozását is, ezért a 2021/2022-es tanévben újra pályázatot hirdetett a matematika és a fizika tantárgyak területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, miskolci állami fenntartású gimnáziumokban tanuló középiskolások számára.
A pályázaton nyertes tanulók a szeptemberben kezdődött tanévben térítésmentesen vesznek részt a heti egy alkalommal szervezett matematika, illetve fizika tehetséggondozó szakköri foglalkozásokon, valamint havonta 25 ezer forint összegű ösztöndíjban részesülnek.

Fotó: Juhász Ákos

Sántha Gergely, a DVTK elnöke kiemelte, céljuk minden évben segíteni a tehetséges miskolciakat.
– Fontosnak tartom, hogy nem csak a sport területén tudjuk támogatni a térség fiataljait. A program sikeres, de nem állunk meg itt, megyünk tovább, hogy minél több diákot tudjunk segíteni, ösztönözni. Elkezdtünk kidolgozni egy életpályamodellt is a Miskolci Egyetemmel, ami a gimnazisták útját követi tovább – mondta a klub vezetője.

Veres Pál polgármester szerint a három éve indult kezdeményezés párját ritkítja az országban.
– Matematika tanárként és volt igazgatóként külön öröm számomra, hogy létrejött ez a program. Vallom, hogy komoly, szigorú munkával lehet eredményeket elérni. Arra bíztatok mindenkit, vegyen részt ezeken a pályázatokon. Bízom benne, hogy a Miskolci Egyetemet egyre több középiskolás választja majd, s később is a városban maradnak, dolgoznak. Rímelve az FC Barcelona jelmondatára: a DVTK több mint egy csapat, és ezt az ösztöndíjprogrammal is bebizonyította a klub – összegzett a városvezető.

A Miskolci Egyetem rektora a tehetségek megtartásának fontosságáról beszélt.
– Miért is nem megy most a Barcelonának? Mert elengedte a tehetségeit – utalt a Veres Pál által is említett katalán egyletre Horváth Zita. – Ép testben ép lélek, ez nagyon fontos az egyetem finanszírozásában is, ezért kiemelt figyelmet kap nemcsak a verseny-, hanem a szabadidősport is. Megújul a campus sportinfrastruktúrája ennek jegyében a közeljövőben. Célunk, hogy a fiatalok megtalálják számításaikat Miskolcon.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, 2018-ban, az ösztöndíj megalapításakor az lebegett a szemük előtt, hogy a tudás olyan érték, mely az egyén boldogulását és a közösséget is szolgálja.
– A technológia mai fejlődését is figyelembe véve elengedhetetlen tantárgy a fizika és a matematika. Persze a tanulás mellett fontos a szórakozás is, ezért a program részét képezi idén is, hogy az ösztöndíjasok és a szakköröket vezető pedagógusok díjmentesen tekinthetik meg a DVTK labdarúgó-, kosárlabda- és röplabdacsapatainak mérkőzéseit – tette hozzá a politikus.

Varga Judit igazságügyi miniszter a tájékoztatón lejátszott videó kapcsán a gyerekkoráról beszélt, hiszen Miskolcon született.
– Nagy öröm számomra, hogy az oktatásért, sportért, a fiatalok fejlődéséért is tesznek a DVTK vezetői. A választott tantárgyak a jövő tantárgyai, hiszen a 21. században nagyon fontos szerepe van a technológiának. Az elmúlt időszak is megmutatta, mennyire sikeresek az ilyen pályázatok, a mi jövőnk kulcsa a tanulók kezében is van – sorolta a DVTK nagykövete.

A 2018-ban indult DVTK tanulmányi ösztöndíjprogram fő célja a tehetséges diákok számára rendszeres magas színvonalú tehetséggondozó szakkörök szervezése, valamint a diákok tanulmányaihoz és versenyeztetéshez szükséges anyagi feltételek biztosítása.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!