Ugrás a tartalomra

Öt év alatt tízezer fát ültetnek Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 09. szerda 08:45
Az első kétezret idén ősszel telepítik a város közterületeire.
Juhász Ákos képgalériája

Összesen kétezer fát telepítenek ebben az esztendőben Miskolcon az őszi fa és cserjepótlási időszakban. A legelső facsemetét Miskolc polgármestere közreműködésével ültették el hétfőn Hejőcsabán, az Eszperantó utcában, a 14-es autóbusz Farkas Antal utcai végállomásának közelében. 

Veres Pál a minap.hu-nak elmondta, öt év alatt összesen tízezer fával bővülnek a város közterei, parkjai, utcái. 
- A Nagy-Miskolc program meghirdetésekor azt mondtuk, hogy szükség van arra, hogy a jelenleginél is zöldebb legyen Miskolc, ez mindannyiunk érdeke. Ezért vállaltuk azt, hogy a miskolciak egészségéért 2020 és 2025 között növeljük a zöldterületek arányát. Ennek része a tízezer, tehát évente két-kétezer újonnan ültetett fa is. A zöld program első mérföldköve ez a mai faültetés – hangsúlyozta. 

Ezer fát az alábbi helyszíneken ültetnek ki: Görömböly; Horváth tető; Komlóstető; Szentpéteri kapu városrész; Szirma; Belváros; Diósgyőr; Avas városrészek. A városvezető hozzátette, a fennmaradó ezer fa ültetésnek helyszínei az önkormányzati képviselői kérések és szakmai szempontok alapján lesznek kiválasztva.

Parkok, fasorok

A fatelepítéseket a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. végzi. Csorba Zoltán, a cég műszaki ellenőre elmondta, a munkálatok során kiemelten figyeltek a parkokra, de új fasorokat is létrehoznak. 

A kiültetendő fák egy részét a Miskolci Városgazda telephelyén nevelték az elmúlt években. - Fotó: Juhász Ákos

- Több éves, szabadgyökerű fákat ültetünk el, hat fafajtával, ezek: szivarfa, kislevelű hárs, kocsányos tölgy, virágos kőris, madárberkenye és nagylevelű hárs. Miskolc évek óta előkelő helyen áll a legzöldebb hazai városok rangsorában, bízunk benne, hogy a Nagy-Miskolc programnak köszönhetően ezt megőrizzük, hiszen ezzel a famennyiséggel nem csupán pótoljuk a kidőlt, kivágásra érett fákat, azokon felül is ültethetünk újakat – tette hozzá.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!