Ugrás a tartalomra

Pályázat a civil szervezeteknek

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 17. csütörtök 08:16
Október 12-től jelentkezhetnek a hazai civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es pályázatára. A tavalyi 7,7 milliárdos keret idén 9,3 milliárd forintra emelkedik. A helyettes államtitkár szerint a programban még soha nem pályázhattak ekkora összegre alapítványok vagy egyesületek. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzően a kultúra, oktatás, sport, egészségügy és hobbitevékenységhez igénylik a vissza nem téríntendő támogatást.
Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár adott tájékoztatást a pályázatról a megyeházán tartott ülésen.

Augusztus közepén családi napot szervezett a Háromkő Egyesület a Jókai lakótelepen. A gyerekprogramok mellett, bemutatkozási lehetőséget kaptak a helyi civil szervezetek is. Számuk Miskolcon több mint 930. Nagy részük a kultúra, oktatás, és a szociális területen tevékenykedik. A járványhelyzetben feladataik feltorlódtak, nem zárultak le a 2020 évi pályázataik sem. "Nem kell pánikba esni, van egy haladék, mindenki meg tudja kényelmesen csinálni a programját - mondta el Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője. - Annak érdekében, hogy ne legyen leállás a feladatokban, már az idén megjelennek a következő pályázatok. Aki nyer, annak gyakorlatilag márciusban már ott lesz a számláján a pénz."
Az országban csaknem 54 ezer civil szervezet működik. 20 ezer alapítvány és 34 ezer egyesület. Közülük pályázhatnak a Nemzeti Együttműködési Alapban 3 kiírásra. Egy egyszerűsített 300 ezer forintos támogatásra és további 300 ezer, de akár 3-4 millió forintos működési és szakmai programra. "nagyon büszke vagyok arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a civil élet az egyik legtartalmasabb, nagyon sok civil szervezet működik, melyekkel igyekszünk napi rendszeres, jó kapcsolatot ápolni, segíteni egymás munkáját - jelentette ki Szabó Gergely, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke. - Nagy öröm számunkra az, hogy a kormány is segíti a civil szférát."
A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága néhány hete egy országjárásba kezdett, hogy tájékoztasson a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es pályázatairól. "A kiírás az október 12-én lesz, és soha nem látott mennyiségű pénz van ebben a keretben most - mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár. - Idén 7,7 milliárd volt, jövőre 9,3 milliárd lesz. Azt gondolom, hogy a civilek nagyon jól járnak ezekkel a forrásokkal. Amúgy is a civil világban ennyi forrás nagyon régóta nem volt."
A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatára az egész országból lehet jelentkezni az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben, jellemzően a kultúra, oktatás, sport és hobbitevékenységhez.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!