Ugrás a tartalomra

Pegasus-ügy: határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság

index.hu
Utoljára módosítva
2021. július 26. hétfő 12:41
A kormánypárti tagok ugyanis nem mentek el az összehívott zárt ülésre hétfőn.

Pintér Sándor belügyminiszter megjelent, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt azonban határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfői zárt ülése, amelyen a Pegasus nevű izraeli kémszoftverről tájékozódtak volna a képviselők – írta meg az MTI.

Öt kérdésre várt volna választ az ügyben a hatpárti ellenzék, de a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti tagjai – Halász János alelnök, Hubay György, Lezsák Sándor, valamint a KDNP-s Móring József Attila – nem mentek el az összehívott zárt ülésre. Így pedig érdemi tájékoztatást nem kaphattak az ülésen részt vevő ellenzéki bizottsági tagok, a bizottság határozatképtelen volt.

– Ez egy beismerő vallomás a részükről – kommentálta az eseményeket Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke az Indexnek. Szerinte az elmúlt egy hétben a Fidesz két dolgot csinált. Egyrészt lépten-nyomon arról beszélt, hogy nincs is Pegasus-ügy, ez egy hangulatkeltés, és csak a baloldali sajtó és baloldali politikusok gerjesztik. Másrészt minden lehetséges eszközt megragadtak ahhoz, hogy a politikai felelősségre vonást megpróbálják elkerülni.

– Megakasztották a parlamenti vizsgálóbizottság összehívását, illetve most elszabotálták a nemzetbiztonsági bizottságnak az ülését – tette hozzá Stummer János, aki Molnár Zsolttal és Ungár Péterrel közösen úgy döntött, kiterjesztenek egy komoly belső ellenőrzést a nemzetbiztonsági bizottság iratanyagában. A mostani és az előző ciklus összes iratanyagát, közbeszerzési mentesítő kérelmét, illetve az azokra született beszámolókat tüzetesen, valamint részletesen át fogják tekinteni. Mindezt azért, hogy megtudják, volt-e beszerzése a Pegasus nevű kémprogramnak. Ha igen, akkor a másik fontos kérdés, hogy ezt az eszközt kik, mire, hogyan, mikor, milyen engedéllyel használták fel.

Azt is elmondta: Molnár Zsolttal és Ungár Péterrel számolnak azzal, hogy a következő hónapokban a 2022-es választásokig, amikor csak lehet, és amikor csak a kormányzat számára egy kínos ügy merül fel, akkor a kormánypárti bizottsági tagok nem fognak részt venni az üléseken, és „valószínűleg bűvészkedni fognak”. Ugyanakkor – hangsúlyozta – azt tehetik meg, hogy a következő 8 hónapban egy ülésre sem mennek el.

Pintér Sándor a Pegasus-üggyel kapcsolatban egyébként a napokban közölte: 2010 óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Azt is hozzátette: kész válaszolni konkrét kérdésekre a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén.

Az LMP-s Hohn Krisztina és Ungár Péter írásbeli kérdésére válaszul arról tájékoztatott: „A Belügyminisztérium a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, melynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak.”

A Fidesz-frakció már a botrány kirobbanása után jelezte, hogy szerintük nem indokolt a bizottság összehívása. Vasárnap az ATV arról számolt be, hogy a Fidesz levélben is megerősítette: egészen biztosan nem vesz részt kormánypárti képviselő a hétfői ülésen. Az ATV Híradójának úgy fogalmaztak: azért hívják össze alaptalanul a nemzetbiztonsági bizottság ülését a baloldali politikusok, mert túl sok filmet néznek.

A Momentum hétfő este hat órára tüntetést hirdetett a Pegasus-ügy miatt, a Terror Háza Múzeum Andrássy úti épülete elé várják a demonstrálókat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!