Ugrás a tartalomra

Példás bátorság: az egyik legjobb gimnázium tanárai a felmentett miskolci igazgatóhelyettes mellett

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 13. kedd 11:39
Egyre több iskola vállal szolidaritást a Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével, és tiltakoznak kollégáik megfélemlítése és a megalázó tanári bérek ellen.
Diákok táblával a hétfői élőláncos tiltakozásról. | Fotó: Mocsári László

A Fazekas tanárai kiállnak a felmentett miskolci igazgatóhelyettes mellett.

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium dolgozói, szolidaritásunkat fejezzük ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium azonnali hatállyal felmentett igazgatóhelyettesével, valamint elutasítjuk a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák megfélemlítését. A sztrájk alapjog. A hatalom a közoktatásban dolgozók számára ellehetetlenítette a sztrájkot, így a nyomásgyakorlás egyedüli eszközeként a történelemből jól ismert polgári engedetlenség maradt”

- olvasható az ország egyik legjobb gimnáziumának közleményében, amit 48 tanár, a tantestület közel fele írt alá.

A budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában hétfő délelőtt nyolc pedagógus kezdett polgári engedetlenségi akcióba. Dezsőfi György, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének felmentése mellett a tanárhiány, az alacsony bérek és a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt is tiltakoztak.

Polgári elégedetlenségbe kezdett a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum hat tanára is: az iskola kerítésére kitették „a sztrájk alapjog!” feliratot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint bár közvetlenül csak néhányan voltak itt jelen, a tantestület többi tagja is támogatja az engedetlenkedőket.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai fekete ruhában állták körbe az iskola épületét a tanítás kezdete előtt.

A Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium pedagógusai szintén fekete ruhában és élőlánccal tiltakoztak.

A szintén budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Facebookon adott hírt arról, hogy szülők, tanárok és diákok alkottak élőláncot az iskola körül, így szolidarítva a menesztett Dezsőfi Györggyel.

Nem csak Budapesten tartottak szolidaritási demonstrációt. A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola főbejárata elé tucatnyi feketébe öltözött pedagógus állt ki hétfő reggel fél nyolckor, így tiltakozva a polgári engedetlenségben részt vevő kollégáik megfélemlítése ellen.

Budakalászon, a Szentistvántelepi Általános Iskolában is szolidaritási megmozdulást helyeztek kilátásba a tanárok és a szülők.

A tiltakozó iskolákról a Népszava írt bővebben, a cikk ITT olvasható.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy héttel ezelőtt nyúlt a polgári engedetlenség eszközéhez közel negyven tanár a Herman Ottó Gimnáziumból, hogy kifejezzék: javítani kell a tanárok helyzetén. Pénteken azonban a tankerület felmentette Dezsőfi György igazgatóhelyettest, az indoklás annyiból állt, hogy vezetőként részt vett a polgári engedetlenség megszervezésében. Dezsőfi azonban tagadja, hogy szervezője lett volna a tiltakozásnak, állítása szerint egyszerűen részt vett benne, ahogy korábban is.

A felmentés miatt hétfő reggelre élőláncos tiltakozást szervezett a Herman tantestülete az iskola köré. Ezernél is többen - diákok, szülők, nagyszülők, tanárok és volt diákok - vettek részt ezen kifejezve szolidaritásukat. Majd a tanítást megkezdték, de több százan - döntően diákok - a Miskolci Tankerületi Központhoz vonultak, ahol átadták petíciójukat az igazgatónak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!