Ugrás a tartalomra

Polgármesterrel lett teljes a miskolci diákparlament

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 19:44
A város ifidemokráciájának következő mérföldköve, hogy pénteken a zsűri és a diákönkormányzat tagjainak választása alapján Hudák Lilla, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium tanulója lett Miskolc diákpolgármestere erre a tanévre. A szavazást olyan feladatok előzték meg, amelyek a jelölteknek a pozíció betöltéséhez szükséges kompetenciáit tették próbára.

Már a kezdésnél látszott, hogy a fiatalok nem úgy tekintenek a demokráciásdira, mint egy lehetőségre, hogy ellógjanak óráról. Az önkormányzat közgyűlési terme alapjáraton megadta az emelkedett hangulatot, de ehhez még a miskolci diákönkormányzat megjelent tagjai is partnerek voltak, hiszen legtöbbjük az alkalomhoz illően kiöltözött polgármesterük megválasztásához.

Komoly szerepük volt a folyamatban, hiszen a Miskolc Városi Diákönkormányzat tagjai és a hivatalos zsűri – Veres Pál polgármester, Szarka Dénes önkormányzati képviselő, Ignácz Dávid jegyző, Hatvani Olivér, a MIKOM ügyvezetője és Gyökér Ádám, az önkormányzat referensi csoportjának vezetője – szavazatai közösen választották meg a legkompetensebb jelöltet.

Képgalériánk a választásról; Fotók: Horváth Csongor, Juhász Ákos

Veres Pál polgármester köszöntőbeszédében felidézte, hogy már iskolaigazgatóként mindig igyekezett bevonni a fiatalokat a döntéselőkészítésbe, és egy város életében is fontos szerepet tölthetnek be a diákok. Hozzátette, hogy a választás idejére kicsit belekóstolhatnak a jelöltek abba, milyen a közéletiség, kiállni egy közösség mellett, megvédeni az álláspontjukat, korteskedni magukért, illetve kampányolni. „A neheze azonban ezután kezdődik, és az ígérteteket illik be is váltani – hívta fel a figyelmet a pozícióval járó felelősségre.

Veres Pál polgármester

A városvezető arra utalt is utalt ezzel, hogy a választási procedúra részeként különböző feladatokon keresztül kellett bizonyítania rátermettségét a négy jelöltnek. Elsőként kortes beszédet mondtak maguk mellett.

Varga Boglárka, a Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója a készségeire koncentrált bemutatkozó beszédében. Hobbik és versenyeredmények mellett azt emelte ki, hogy célja felpezsdíteni a miskolci fiatalság életét.

Varga Boglárka

Hudák Lilla, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 11. évfolyamán tanul. Ő szintén eddigi eredményeit hangsúlyozta, amelyek között megemlítette diákönkormányzati tapasztalatát és a fiatalokért tett közösségi munkáját. „Kiskorom óta szeretnék a közélet részévé válni” – zárta beszédét.

A Martin János Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola diákönkormányzati elnökeként jelentkezett diákpolgármesternek Samu Dominik. Beszédében azt hangsúlyozta ki, hogy számára mindenki egyenlő. Legfontosabb feladatának a diákok képviseletét tekinti a város életében. Egyik elsődleges céljának azt jelölte meg, hogy minél több, kifejezetten a diákokat célzó programot kínáljon Miskolc a diákságnak.

Samu Dominik

Bárczi Ivett Lara, a Herman Ottó Gimnázium tanulja online, karanténból jelentkezett be. Fő problémaként azt jelölte meg, hogy bár sok fiatal van Miskolcon, elmennek egymás mellett. Lehetőséget, esélyt szeretne nekik nyújtani arra, hogy megismerjék egymást és önmagukat. „Együtt érhetjük el, hogy mindannyian jól érezzük magunkat a városban” – összegzett.

Ezt követően a jelöltek előzetesen elkészített kampányfilmjeit tekinthették meg a jelenlévők, amelyek között a szelfi bemutatkozó videótól kezdve prezentáción át komolyabban kidolgozott imázsvideó is szerepelt. Jó politikushoz méltóan a diákpolgármesterek is készültek – a tanévre vonatkozó – programtervvel, amelyet szintén ismertettek.

Bárczi Ivett Lara online jelentkezett be

Interjúszituációban is bizonyítania kellett a jelölteknek. Négy előre meghatározott téma közül húztak egyet, és erről kellett kifejteniük az álláspontjukat egy improvizált stúdióbeszélgetésben, majd újságírói kérdésekre válaszoltak.

Záró megmérettetésként kissé játékosabb formában kellett – ugyancsak egy előre kihúzott témában – véleményt formálnia az indulóknak. A csavar az volt, hogy ehhez kaptak 10 kulcsszót – dumó, DVTK, önkormányzat, MIDÖK, … –, amelyeket bele kellett foglalniuk a beszédükben.

Ignácz Dávid jegyző, a zsűri elnöke jelentette be a szakmai pontszámokat. „Nagy csibészek voltunk ebben a korban, de ennyire felkészültek nem” – dicsérte az indulókat. Szoros verseny után Samu Dominik 1, Bárczi Ivett Lara 2, Varga Boglárka 3, Hudák Lilla 4 pontot kapott tőlük.

A szavazatszámláló bizottság: Hatvani Olivér, Szarka Dénes, Gyökér Ádám, Ignácz Dávid és Rőczei Laura MIDÖK-elnök, illetve Idesz Márk MIDÖK-alelnök (balról-jobbra)

A zsűri egyebek mellett a kommunikációs és érvelési készségeket, a magabiztosságot, illetve általában véve a jelölti programok összeszedettségét, megalapozottságát nézte, mint megtudtuk Szarka Dénes önkormányzati képviselőtől, aki szerint mind a négyen jól teljesítettek.

Ezt követően szavaztak a MIDÖK megjelent képviselői, iskolánként 1 vokssal, amelyek 1-1 pontot értek. Az összesített végeredmény alapján Hudák Lilla lett a 2021/2022-es tanév miskolci diákpolgármestere. Köszönőbeszédében hálát mondott a támogatásért, illetve gratulált a többi jelöltnek. „Ígérem, mindent meg fogok tenni, hogy Miskolc jobb hely legyen!” – hangzott el tőle.

Hudák Lilla a győzelem bejelentésekor

Az ifjú polgármester asszonyt hivatalosan szombaton iktatja be Veres Pál polgármester a város kulcsának szimbolikus átadásával.

További hírek

Olvasnivaló