Ugrás a tartalomra

A puskapor, ami száraz, és van, ami verítékes

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 14:36
Az egész országon átívelő toborzó emlékfutást tart május 6. és 20. között a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör. A kocogó bakák szerdán Miskolcot is útba vették.  
A rajtot ágyúdörrenés jelezte | Képgaléria: Mocsári László 

Miskolcot is érintette az a váltófutás, melynek célja a katonai értékek megismertetése, ezenfelül a sport népszerűsítése az iskoláskorúak és a felsőoktatásba járók körében. Ennek mentén az eseménynek a Miskolci Egyetem adott otthont, ahonnan az 1848-49-es hősök emléktáblájának koszorúzását és a résztvevők köszöntését követően útra is kelt a mezőny.

A kéthetes programsorozat idején hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák ezernyolcszáz kilométeres útvonalon több mint kettőszáz települést érintenek, végül május 20-án érnek célba Budapesten.

A katonai hivatást, a sportot és az egészséges életmódot népszerűsítették

– A hadsereg főparancsnokának elmúlt hetekben tett látogatásakor az egyetemen is megbizonyosodhattunk a honvédség által ellátott feladatok fontosságáról – emelte ki Szilágyi Roland. Az 1848-49-es eseményekről a rektorhelyettes szerint már a legfiatalabb nemzedékek is tudnak – ezért is lényeges, hogy a múlt és jelen történései között folyamatosan keressük a párhuzamokat. 

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője szerint a Miskolci Egyetem és a városvezetés egyaránt támogatja a hallgatók és a diákok ez irányú megszólítását. – A megye tizenhat középiskolája csatlakozott már ahhoz a kadétprogramhoz, melynek révén a felnövekvő generációk egy lépéssel közelebb kerülhetnek a honvédséghez – ismertette Nagy Géza őrnagy.

A toborzórendezvényen statikus fegyverzettechnikai és közelharc-bemutatót is tartottak

Az áthaladó futáshoz a települések jelzőtábláinál bárki csatlakozhat. A szervezők az egyes helyszíneken a legkülönfélébb bemutatókkal, véradással, megemlékezésekkel és kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

– Miskolc a múltban is aktív szerepet vállalt a haza védelmében – hangoztatta Veres Pál, aki szerint katonavárosként tekinthetünk a megyeszékhelyre. Kifejtette: az önkormányzat számára is fontos, hogy támogassa a katonai hagyományok újjáélesztését, így a mostanihoz hasonló rendezvényeket is, melyek erősíthetik a civilek és a honvédség kapcsolatát.

Végül a váltófutás stafétabotjára is felkerültek az emlékszalagok

– A jól felszerelt hadsereg a garancia arra, hogy országunk megőrizze függetlenségét, szuverenitását és biztonságát – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: ehhez pedig nem csupán modern haditechnikai eszközök kellenek, elengedhetetlenek az elszánt, hivatástudattal rendelkező fiatalok is.

A futóakció többcélúsága Miskolcon is jól kiviláglott: az aktív sportolás propagálásán túl a toborzást is ellátni igyekezett, amennyiben a résztvevők testközelből találkozhattak a honvédség állományának tagjaival, betekintést nyerhettek sokrétű feladataikba, szemlélődhettek a katonaélet fölött.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!