Ugrás a tartalomra

Rajtra kész a MIÓVI

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 15. csütörtök 10:19
Csütörtökön átveszik megbízóleveleiket az óvodavezetők, augusztus 1-jével pedig megkezdi működését a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI). Az ovik nyitásáig van még néhány megoldásra váró feladat.

– Rajtra készen állunk, azt mondhatom, hogy 90 százalékban már minden, az intézményi bevonással járó átalakítási feladatot előkészítettünk – nyilatkozta a minap.hu-nak Petránné Képes Gizella. Ő lett a Batsányi János Óvoda vezetőjeként a MIÓVI igazgatója. Hozzátette, ebben a hónapban még minden adminisztratív feladatot elvégeznek a tagintézményeknél.

Petránné Képes Gizella igazgató: 90 százalékban már minden, az intézményi bevonással járó átalakítási feladatot előkészítettünk. | Fotó: Beregi László

Újfent hangsúlyozta, az átállás gyakorlatilag észrevehetetlen lesz, sem a szülők, sem a gyerekek nem fognak észlelni belőle semmit. Mindenki a helyén marad, csak a kilenc óvodatitkár és az élelmezés szervezésével foglalkozó nyolc pedagógiai asszisztens fog áttelepülni a Batsányi utcai központi intézménybe. Erre az állományra itt van szükség, mondta az intézményvezető. Számukra több helyiséget is felújítanak és berendeznek, hogy mindenki kényelmesen elférjen majd. A fenntartó önkormányzat az informatikai hátteret is bővíti.

– A legnagyobb problémát az óvónőhiány jelenti; kevesen vannak, és a fiatalok közül sokan mennek külföldre a főiskolai diploma megszerzése után. Jelenleg mintegy 25 óvónő hiányzik a rendszerből, ez nagy kihívást jelent számunkra. Többségük nyugdíjba megy, őket minél hamarabb pótolni kell. Fel szeretnénk venni a képző intézményekkel a kapcsolatot, akár a gyakorlati helyeket is biztosítanánk az intézményeinkben – tette hozzá Petránné Képes Gizella.

Kérdésünkre a vezető nyomatékosította: pusztán a rendszer átalakítása miatt senki sem távozott, senkinek sem mondtak fel. – Az óvodák dolgozói közössége és a szülők körében is nyilván voltak fenntartások, de az átalakítás előkészítése során végig igyekeztünk mindenkit megnyugtatni. Elsődleges szempont volt az azonnali tájékoztatás, senkit nem tartottunk bizonytalanságban. A vezetők inkább presztízsveszteségként élték meg a váltást, de a fenntartóval együtt dolgozunk azon, hogy ez a fizetésükben ne mutatkozzon meg.

Az átállásból a gyermekek semmit nem fognak érzékelni

Az ételhulladék elszállításának ügyében szintén vannak még kérdőjelek. Most „tesztelnek” egy vállalkozást néhány óvodánál, a cél az, hogy az egész intézményrendszerben egyetlen cég feleljen az élelmiszerhulladék elszállításáért. Ettől is azt várja a fenntartó, hogy költségeket spórolnak meg. Szintén városi szinten fogják rendezni az udvari játszóeszközök cseréjét is, az egyes ovik költségvetése ezt nem bírná el. Ezért is előnyös a közös költségvetés, de a város beavatkozására, egyéb támogatására is szükség van ahhoz, hogy új játszóeszközöket tudjanak vásárolni.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, egy központ alá – ennek mozaikneve a MIÓVI – tartozó intézményhálózatban folytatódik az óvodai nevelés augusztustól, az átszervezés kizárólag a vezetőséget érinti, a harminckét óvoda ugyanúgy működhet tovább. Az integrációval pénzt takaríthat meg a fenntartó önkormányzat, és hatékonyabb lehet a szakmai munka is az egyes intézményekben. Valamennyi tantestületet, a szülői szervezeteket és az óvodát működtető Szlovák Nemzeti Önkormányzatot is megkérdezték, a döntő többség elfogadja és támogatja az átalakítást. Az óvodai rendszer átalakítása után a nevelők személye és a csoportok száma az egyes tagóvodák szervezeti struktúrája sem változik, a helyi pedagógiai programok is megmaradnak, ahogy az intézmények nevei is.

Augusztus végén nyitnak az óvodák, addigra minden téren készen szeretnének állni. Idén mintegy ötven gyermekkel kevesebb jár majd önkormányzati fenntartású óvodába. A számuk egy hajszállal haladja meg a 3600-at.

További hírek

Olvasnivaló