Ugrás a tartalomra

Rangos versenyen indul a Ködmön

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. szeptember 16. csütörtök 18:30
Szeptember 18-án rendezi meg Zalaegerszegen a Formációs Táncok Magyar Bajnokságát a Magyar TáncSport Szakszövetség. A miskolci KÖDMÖN együttes két csapattal is indul a versenyen.

A KÖDMÖN Társastánc Sportegyesület fő profilja a formációs, azon belül a standard-mix kategóriában történő versenyeztetés, ahol már tizenöt alkalommal nyerte el a magyar bajnok és tíz alkalommal érdemelte ki az országos bajnok címet.

Simon Csaba művészeti vezető elmondta, most tangót, slow foxot, quickstepet, angol és bécsi keringőt fognak táncolni. – A Formációs Táncok Magyar Bajnokságán a társasági táncok standard és latin változatával foglalkozó együttesek mérik össze tudásukat. Manapság már szóló lányformációk is vannak, amikből a fiúk kimaradnak, de nálunk alapvetően a páros tánc élvez előnyt. Általában nyolc páros táncol egy térformaváltásokra kitalált koreográfiát előre elkészített zenére. Most csak felnőtt standard kategóriában indul az együttes két csoportja – magyarázta.

Az "A" csapat standard-mix kategóriában, a B pedig a társasági táncokéban indul szintén standard tánccal, bécsi keringővel. – Viszünk több tartalékpárost is, ha netán valami történne akár az úton vagy ott. Általában húsz fővel számolunk egy csoportot. Egy csemeténk így sem jöhetett el, mert éppen karanténban van – mondta.

Az együttes 1978-ban alakult meg. – A Ködmön név az alábbi összetételből született: a KÖzépiskolás Diákok Művészeti ÖNtevékeny köre. Az alkotómunkát Fügeczkiné Balogh Mária kezdte el, aki ezzel bölcsőt teremtett Miskolcon a társastáncnak. Sokan vannak, akik nálunk kezdtek és az itt szerzett élményeikből inspirálva táncos pályát választottak Németországban, Finnországban, sőt, még az Egyesült Államokban is. Jelenleg több mint száz fő a létszámunk, akik Miskolcról és környékéről járnak be az órákra. Hisszük, hogy csak rendszeres és tudatos utánpótlás-neveléssel lehet fenntartani az együttest – nyilatkozta a művészeti vezető. A KÖDMÖN minden tanév elején hirdet új felvételt a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, bemutató órákkal, amiket az Ifjúsági és Szabadidő Házban, valamint az Ady Endre Művelődési Házban tartanak.

Az együttes a társasági táncok műfajában 1990 óta képviseli hazánkat az Európa- és világbajnokságokon, ahol hetedik és nyolcadik helyezést ért el. Koreográfiáit így több alkalommal láthatta Berlin, Stuttgart, München, Braunschweig és Chisinau tánckedvelő közönsége. Szinyei Edina, Mezei Ágnes és Garabuczi Zsófia szakmai irányításával a csoportok új koreográfiákkal rendszeresen mutatkoznak be Miskolc város lakossága előtt állami és városi ünnepeken, valamint családi napokon.

Az együttes utoljára 2015-ben vett részt magyar bajnokságon, így az A és B csoport tagjai felkészülve, nagy izgalommal várják a versenyt, ami kvalifikációs lehetőséget jelent az Európa- és a világbajnoksághoz.

Az együttes sikeresen képviseli városunkat és hazánkat a hazai és nemzetközi minősítő versenyeken, illetve 2018-tól a Nemzeti Tehetség Program résztvevői és élvezik a Sport Mecénás Alap támogatását is, melynek keretében szakmai edzőtáborokban vagy emelt óraszámban fokozhatják a felkészülés intenzitását. – Az A csapat februárban kezdte a felkészülést erre a megmérettetésre heti háromszor három órában és két edzőtáborban. A forgatókönyv szerint tizenhét produkció lesz a magyar bajnokságon különböző kategóriákban – mondta Simon Csaba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!