Ugrás a tartalomra

Részvételi költségvetés: Négy hónap alatt 15 millió forint sorsáról dönthetünk

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 28. kedd 11:48
Június közepén elindult a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldal, amelyen keresztül benyújthatóak a részvételi költségvetés elköltésére vonatkozó ötletek. Ennél azonban összetettebb a folyamat, hiszen szakemberek vizsgálják majd a megvalósíthatóságot, önkéntes miskolciak pedig a hasznosulást. Mindezek után szavazhatunk majd a nekünk is legszimpatikusabb ötletekre.

Az önkormányzat a 2022-es költségvetés részeként elfogadta, hogy 15 millió forint elköltéséről közvetlenül a miskolciak dönthetnek. Ahhoz azonban, hogy ez ne forduljon káoszba, egy rendszerre volt szükség. Hiszen sokan tudunk világmegváltó ötletekkel előállni, viszont túlzott idealizmusunkban hajlamosak vagyunk elrugaszkodni a realitás talajától.

Arról nem is beszélve, hogy az összeg is véges, így bizony a megvalósíthatóság, vagy a hasznosulás foka kulcstényezők olyan esetben, ha ötlet és ötlet között kell szelektálni.

De előreszaladtunk a folyamatban. Június közepe óta éles a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldal, ami a miskolci részvételi költségvetés Mekkája. Ennek indulását korábban Varga Andrea alpolgármester és a szakmai lebonyolításért felelős Dialóg Egyesület elnöke, Csere Áron János jelentették be közös videójukban.

Kovács Kamilla, az önkormányzat civil részvételi referense emlékeztetett, hogy július 31-ig érkezhetnek be az elképzelések az említett honlapon keresztül, vagy a részvételi pontok valamelyikében, három kategóriában: Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc, Közös tereink. Bármely 16. életévét betöltött miskolci lakos nyújthat be ötletet.

Ezzel egy időben megvalósíthatósági szűrésen mennek át a beérkezett ötletek. A Polgármesteri Hivatal különböző szakosztályai megvizsgálják, hogy az anyagi keretekbe, vagy éppen a jogszabályi lehetőségekbe mennyire fér bele az adott ötletet átültetni a valóságba. Hiszen például hiába vállalta a győztes ötletek megvalósítását az önkormányzat, lehet az nem is tartozik majd a hatáskörébe.

A Részvételi Iroda kitelepülése a Kilián-Észak Juniálisán; Fotó: Juhász Ákos

Az ilyen és hasonló szempontok megvizsgálása után szűrésen mennek át azok a továbbjutó ötletek, amelyekre majd szavazhatnak a miskolciak. Erre azért van szükség, mert eléggé kaotikus feladat lenne akár 100-nál is több javaslatot átnéznie az állampolgároknak. Ennek pedig reális az esélye, ugyanis közel 15 nap alatt eddig 30 állampolgári elképzelés érkezett be.

A limitet 45 ötletben – kategóriánként 15-ben – szabta meg az önkormányzat és a Dialóg Egyesület, a szűkítést pedig az úgynevezett Részvételi Tanács tagjai végzik majd el, augusztus 15-ig. A húszfős testületbe a https://tervezzukmiskolcot.hu/ oldalon keresztül bármelyik miskolci jelentkezhet.

Szavazni két hónapunk lesz október 15-ig, és a gyakorlatban úgy kell ezt elképelni, hogy a maximum 45 ötletre tetszésünk szerint oszthatjuk el a részvételi költségvetés 15 millió forintját – mint egy bevásárlókosárból. Emellett hozzá is szólhatunk majd pro és kontra az adott ötletekhez, kifejthetjük véleményünket, megpróbálhatunk másokat meggyőzni… Mindezt a központi honlapon keresztül tehetjük majd meg.

A folyamatábra; Grafika: https://tervezzukmiskolcot.hu/

Az eredményeket október 20-án tervezi kihirdetni az önkormányzat, amely a részvételi költségvetésben foglalt összeg keretéig vállalta a győztes ötletek – amelyekkel szavazatuk alapján a legtöbb miskolci egyetértett – megvalósítását.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!