Ugrás a tartalomra

Sárgulhatunk a KÉK-ek Juniálisától

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 23. csütörtök 17:33
A városrészi dzsembori programjait a helyiek szervezik a helyieknek és bárkinek, aki kicsit szeretné megismerni a lakóközösséget. Kilián-Észak Közössége – a KÉK – harmadik alkalommal rendezi meg immár hagyományos Juniálisát június 25-én. A „közösségi piknik” során a részvételi költségvetéshez is lehet majd ötleteket benyújtani.

A Kilián-Észak városrészben lakók csapata nagyon szép példa arra, hogy az emberek közösségbe verődve mennyi mindent el tudnak érni. A lakótelepi közös karácsonyfa, a panelek közötti kiskertek kialakítása és gondozása, vagy éppen legutóbb a játszótéri hinta rendbetétele mind olyan apró cselekedetek, amelyek miatt a lakók összefogtak.

Mindezek azonban már a folyamat későbbi lépései. Az egész egy olyan Juniálissal indult el négy éve, mint amilyen a most szombati is lesz – tavaly a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt a rendezvény.

A lakótelep közösségi karácsonyfájával; Fotó: KÉK

Jakab Zsolt, a közösség egyik oszlopos tagja felidézte, hogy néhány éve szervezték meg az első Juniálist, ami szimplán azért nem majális lett, mert lemaradtak a májusról. A siker nyomán gyorsan hagyománnyá is vált a kezdeményezés, aminek tulajdonképpeni célja összehozni a lakóközösséget.

Azonban emellett más folyamatokat is elindított az említett első Juniális. A közösség megérezve saját erejét erőre kapott, egyre aktívabb és formálisabb lett: kinőtt belőlük a Kilián-Észak Közössége, azaz a KÉK, akik a fentebb említett akciókat is megszervezik.

A Juniálison adják át a közösségi munkában felújított hintát; Fotó: KÉK

A rendezvényre visszakanyarodva: a harmadik alkalomhoz közeledve az is érződik, hogy egyre inkább beágyazódik a Juniális. Zsolt elmondta, hogy növekszik a támogatók száma és a közösség mellé mára beálltak önkormányzati képviselők, de még a városrészben található gyár is, ami akarva akaratlanul is a közösség életének része.

Mivel közösségi rendezvényről van szó, a programokat az érintettek állították össze. „A meghirdetésnél még csak egy dátum szerepelt a felhívásban és azt kértük, hogy ki-ki szálljon be olyan tartalommal, amelyet szívesen megmutatna mindenkinek” – jellemezte az önszerveződési folyamatot Jakab Zsolt.

Így végül egy klasszikus dzsembori programja állt össze kicsiket és nagyokat egyaránt megcélozva, egyebek mellett a Sztrapacska Blues Band és a HaveRock fellépésével.

Az biztos, hogy így alulról szerveződve valóban autentikusan a helyi közösségé lesz a program, amihez több szervezet és szerveződés is csatlakozik. Mások mellett a Részvételi Pontok Hálózatának több tagja, akik más városrészeket képviselnek.

Utóbbinak külön jelentősége van, hiszen a KÉK-ek szeretnék megmutatni, mire büszkék mint lakóközösség. Ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet Jakab Zsolt, hogy a Juniális nyitott mindenki számára. Június 25-én, szombaton várják az érdeklődőket a Szinyei Merse Pál utcán, a garázssorok és a játszótér közötti területen, reggel 9-től ameddig a jókedv kitart.

Kiskert a házak között; Fotó: Juhász Ákos

Ahol egyébként 10 és 15 között kitelepül az önkormányzat Részvételi Irodája is. A közelmúltban indult el a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldal, ahol a város részvételi költségvetésében elkülönített összeg kiköltésére lehet ötleteket benyújtani.

A mostani lesz az első kitelepülés, amikor ennek a pontos menetéről adnak majd tájékoztatást az iroda munkatársai laptopon keresztül a helyszínen, gyakorlatban megmutatva a rendszer működését.

(Címlapkép: Részvételi Nap Kilián-Északon; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!