Ugrás a tartalomra

Segítenek a vállalkozásoknak megvédeni termékeiket

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 12. csütörtök 15:34
A kis- és középvállalkozások innovációs tevékenysége szempontjából fontos, hogy fejlesztéseik, újításaik megfelelő iparjogvédelmet kapjanak. Ezt a célt szolgálja egy határokon átnyúló projekt, melyben öt, szlovák és magyar kereskedelmi és iparkamara vesz részt.

Európa-szerte a kis- és középvállalkozások alig 9 százaléka védi valamilyen iparjogvédelmi eszközzel a fejlesztéseit - ez az arány a nagyvállalatoknál eléri a 40 százalékot. Többek között ez is elhangzott azon a tanácskozáson, amit csütörtökön tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) székházában. Ők is tagjai ugyanis annak a határon átnyúló, szlovák-magyar konzorciumnak, aminek célja: eligazítani, tájékoztatni a vállalkozásokat a szabadalmakról, jogvédelemről és védjegyekről.

Fotók: Horváth Csongor

- A kkv-k fejlesztéseinek fontos fázisa az innováció, illetve az ehhez kapcsolódó szabadalmak védelme - indokolta a projekt létjogosultságát a házigazda BOKIK-elnök. Bihall Tamás rámutatott, mivel a gazdaság "nehéz időket él", fokozni kell az együttműködést, de a meglévő eszközöket is jól kell hasznosítani. Az InProTool projekt pedig éppen ezt szolgálja.

De miről is van szó pontosan? Ezt Elena Stieranková, a Besztercebányai Kereskedelmi és Iparkamara projektmenedzsere magyarázta el a találkozón résztvevő besztercebányai, kassai, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kamarai vezetőknek, valamint a téma iránt érdeklődő megyei vállalkozások képviselőinek.

Sorolta: annak érdekében, hogy megfelelő iparjogvédelmi tájékozottsággal vértezhessék fel magukat a vállalkozások, kifejlesztettek számukra egy online platformot, amelynek segítségével bárki könnyedén tájékozódhat, és releváns információkat kaphat a számára leginkább megfelelő eszközökről és lehetőségekről. A projekt honlapján az online előértékelő kérdőív kérdéseinek a megválaszolásával pedig eljuthatnak a felhasználók a számukra megfelelő megoldáshoz. A honlapon számos hasznos információ is elérhető, ilyen például a magyar és a szlovák, illetve a nemzetközi szabadalmi hivatalok elérhetőségei, az érvényes hazai, uniós és nemzetközi szabályozás dokumentumai, valamint iparjogvédelmi szakkifejezések egyszerű magyarázatai.

A szakmai megbeszélés résztvevői egyöntetűen hangsúlyozták, ha egy vállalkozó céget alapít, kifejleszt egy terméket, aminek nevet ad, és értékesíti is azt, akkor érdemes jogi oltalom alá helyeztetni azért, hogy mások ne éljenek vissza a termék megjelölésével a piacon, az ő gazdasági érdekeiket sértve. Amennyiben nincs megfelelő jogi védelem, akkor nehéz fellépni a visszaélésekkel szemben. Érdemes elővigyázatosnak lenni tehát a szakemberek szerint.

A június végén záruló, Iparjogvédelmi online előértékelő platform című projekt teljes költségvetése eléri a 165 ezer eurót. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!