Ugrás a tartalomra

Soha véget nem érő küzdelem az illegális szemétlerakás ellen

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 05. péntek 15:04
Még mindig sokan helyezik el a saját hulladékukat olyan közterületeken, ahol annak semmi keresnivalója. Hiába a kijelölt tárolók vagy éppen a hulladékudvarok, bőven jut munka a rendészeknek és az önkéntes szemétszedőknek is az illegális szemetelők miatt. A leghatékonyabb megoldás a szemléletformálás.

Hogy mi az oka, amiért a Szinva mentén vagy az utca szélén teli szemeteszsákokat, rozsdás hűtőt vagy éppen sittet látunk, az egy összetett kérdés. Annyi bizonyos: a lehetősége mindenkinek meg van, hogy egy erre a célra kijelölt gyűjtőhelyen rakja le a szemetét és ne a környezetünket károsítsa – több szempontból is.

„Gyakorlatilag naponta találkozunk a problémával” – kezdte Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. Mind a járőrszolgálat találkozik vele, mind pedig a térfigyelő kamerák képén megjelenik, hogy elsősorban a külterületeken, de bizony a beljebb eső részeken is illegálisan helyezik el a szemetet.

A térfigyelő kamerákon keresztül sok mindent látni; Fotó: Mocsári László

Ez probléma a környezet számára, hiszen a hulladék szennyező. Gazdasági szempontból is roppant hátrányos az illegális elhelyezés, mert valakinek össze kell szednie a szemetet és el kell szállítania azt.

A rendészek sokszor a járőrök észlelése nyomán vagy a kamerafelvételek segítségével elfogják a renitens hulladéklerakó állampolgárokat. Fel is idéz egy esetet Vincze Csaba, amikor valaki megállt az autójával, kipakolta szélre a szeméttel teli zsákokat, majd elhajtott. Mindezt a térfigyelő kamera végigkísérte, így a rendszám alapján beazonosították az illetőt. „Még haza sem ért, már a lakása előtt várták a kollégák” – mondta az igazgató.

A lehetőségekhez mérten mindent megtesznek a rendészek, de Vincze Csaba úgy látja, hogy a szemléletformálás a lehető legjobb megoldás: már kiskorukban tanulják meg az emberek, hogy a szemetet eldobni bizony rossz.

Illegális hulladék egy temető mellett; Fotó: Mocsári László

Léteznek lelkes önkéntesek, akik maguk tesznek a probléma ellen, nekik egyik céljuk ezzel a példamutatás is. Hátha kétszer is meggondolja a szemét lerakója, hogy oda dobja el a hulladékot, ha látja, hogy mások saját idejüket és energiájukat rászánva összeszedik azt.

Jó példa erre a Szebb Miskolcért fiatal csapata, vagy Serbán Zsolt, a Bükk Tisztasági Nagykövete, aki ugyancsak önkéntes akciókat szervez. Zsolt szerint „a cselekvés változtatja meg a világot” – utalt arra, hogy a környezet rendezésével példát is akarnak mutatni társaival.

„Folyamatos edukációval, kommunikációval és példamutatással lehet elérni, hogy az emberekben elinduljon a változás” – fűzte hozzá. Úgy látja, az embereknek meg kell tanulnia, hogy mik a tiszta környezet előnyei és a szemetelés hátrányai.

Egy korábbi önkéntes szemétszedési akció Perecesen; Fotó: Juhász Ákos

Addig azonban még hosszú utat kell megtennie az emberiségnek, hogy ez az utópia megvalósuljon. Bartha György önkormányzati képviselő például arról számolt be, hogy a közelmúltban a Szinva partján találtak sittet, palatetőt és egyéb illegálisan lerakott hulladékot.

Tapasztalatai szerint – bár a többség szabályosan jár el – néhányan a lakótelepen is a kijelölt hulladékgyűjtők mellé rakják le a nagyobb méretű szemetüket – építési törmeléket, hűtőt… ahelyett, hogy elvinnék az ingyenes hulladékudvarba.

Ilyenkor próbálják kideríteni, hogy mikor és ki helyezte ki a szemetet, majd őt hivatalosan felszólítják annak az elszállítására. Ebben nekik is sokat segítenek a térfigyelő kamerák és a rendészek.

Illegális hulladék a Szinva partján; Fotó: Bartha György

Több külterületi rész tartozik Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselő választókerületébe. Tapasztalatai szerint a kevésbé frekventált részek gócpontjai az illegális hulladéklerakásnak – ami többnyire lakossági szemetet foglal magába. Ráadásul nem csupán a környéken élők, hanem más városrészből érkezők is kihelyezik a szemetüket.

Az előző megszólalókkal egyetértésben ő is a szemléletformálásban látja a megoldást – hogy a probléma létre se jöjjön. Ugyanakkor hozzáfűzte, az is fontos lenne, hogy mindenki rendelkezzen szemétszállítási szerződéssel.

Lyukóvölgyben is szervezetek szemétszedési akciót; Fotó: Végh Csaba

Mindenesetre a gond nagyon is valós. A hivatalos szervek lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindent megtenni, azonban mi, állampolgáruk is sokat segíthetünk azzal, ha odafigyelünk környezetünkre. Akár csak annyival, hogy kedvesen megkérjük a következő embert, aki eldobja a csikket vagy a zsebkendőt: inkább a kukába dobja ki.

(Címlapkép: A Szebb Miskolcért szemétszedő akciója a Bohemian Betyars csapatával; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló