Ugrás a tartalomra

Sok miskolci nyertese van az országos népművészeti tárlatnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 28. szerda 11:23
A különleges cipőket készítő miskolci mester, Kovács Attila újra varrt hét remekművet, amik elnyerték a XVII. Országos Népművészeti Kiállításra válogató zsűri tetszését. És a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai is kitettek magukért.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hirdetett pályázatot a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre.  Olyan alkotásokat vártak, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba. A tárlat múlt pénteken nyílt meg, egyelőre csak online formában látogatható, de a szervezők úgy tervezik, késő őszig még élőben is megnézhetik az érdeklődők. A népi tárgyalkotók körében ötévente rendezik meg az országos seregszemlét, először régiós szinten értékelik a benevezett alkotásokat.

Fotó: Beregi László

Kovács Attila hét pár lábbelivel pályázott. – Hosszú és rövid szárú csizmák, fűzős félcipő, körömcipő, magas és alacsony sarkú szandálok, valamint belebújós papucscipő – sorolta a különleges küllemű egytől egyig kézzel készített darabokat a mestercipész, aki a kollekcióval a Folk Trend díjat nyerte el. – A történelmi Magyarország lábbelijeinek rekonstrukciójával már évek óta foglalkozom. Mikor láttam a kiírást, hogy ötvözni kell a régit az újjal, rögtön a matyó motívumokra gondoltam. Azt gondolom, a verseny üzenete, hogy a népművészet ma is élő tud lenni – mondta.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai közül ketten kaptak Gránátalma-díjat, ami a verseny egyik legrangosabb kitüntetése, egyikük arany oklevelet, hárman ezüstöt és egy bronzot vehetett át. 

Gergye Zoltán elnök elmondta, az egyesületnek jelenleg százötvenöt tagja van. – Közülük tizenöt-húsz mester jelentkezett a válogatóra, tízük alkotása be is került a kiállítás anyagába. Azért fontos, hogy versenyen vegyenek részt tagjaink, mert ez egy visszaigazolás, hogy jól végzik munkájukat, jó irányba haladnak, még érdemes csinálni ezt a tevékenységet, amit nem a pénzért, hanem a lélek felüdüléséért és a hagyományok életben tartásáért tesznek – mondta.

Az egyesület díjazottjai:

–  Koscsó Istvánné hímző népi iparművész
Vizsolyi templomi garnitúra úri hímzéssel
Gránátalma-díj

Makkai Kálmánné kosárfonó népi iparművész
Vesszőfonatú üvegballon, demizson, korsó, butella,
Gránátalma-díj

Kiss Gabriella gyöngyfűző népi iparművész
Kalotaszegi gyöngydíszek
Arany oklevél

István Anikó ötvös
Rekeszzománc ékszer (Liliomos kollekció)
Ezüst oklevél

Sápi Jánosné pártakészítő népi iparművész
Matyó menyasszonyi fejdíszek
Ezüst oklevél

Sztankóné Németh Anna hímző népi iparművész
Torockói hímzés 
Ezüst oklevél

Merényi József fafaragó népi iparművész
Pásztorbotok
Bronz oklevél 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!