Ugrás a tartalomra

Súlyos örökség: veszélyes óvodai játszóeszközök

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. május 23. szombat 09:11
Balesetveszélyes az óvodai játszóeszközök fele. Az elkorhadt, veszélyes szabadtéri játékokat a következő hetekben elbontják, a még menthetőket pedig felújítják, javítják.
Fotók: Juhász Ákos

Szálkás, kopott fafelületek, kiálló szögek, korhadt létrák – sok udvari játszóeszköz van már túl a fénykorán a miskolci óvodákban. Az intézményekről még februárban készült egy szakértői jelentés, mely szerint jelenleg egyetlen olyan óvoda sincs Miskolcon, ahol ne lenne legalább egy veszélyes játszóeszköz az udvari játszótereken.

A miskolci polgármesteri hivatal közleménye szerint mindez a rendszeres karbantartás elmaradásának, a nem megfelelő odafigyelésnek, vagy éppen a karbantartók hiányának, leterheltségének a következménye, illetve annak, hogy egészen a tavalyi évig egyetlen átfogó ellenőrzés sem történt a miskolci, önkormányzati fenntartású óvodák játszóeszközeit illetően. Még annak ellenére sem, hogy az előző városvezetés idején hibás kivitelezés miatt már történt óvodai baleset.

Közel a fele

Tény, hogy mostanra hat miskolci óvodában egyetlen játék sem felel meg az előírásoknak. A jelentés szerint az 581 megvizsgált eszközből mindössze 101 kapott megfelelő, 222 részben megfelelő minősítést, a játékok majdnem felét, 258 eszközt pedig balesetveszélyesnek találták az ellenőrzést végző szakemberek – mondta el lapunknak a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője, Nagy László.

- A karbantartás éveken át tartó hiánya miatt balesetveszélyessé vált játékokat a vonatkozó rendeleteknek megfelelően a gyermekek védelme érdekében le kellett zárni, vagy el kell majd bontani, mivel ezek a játékok gazdaságosan már nem javíthatók – fűzte hozzá Nagy László. Az főosztályvezető elmondta, ezeknek a játékoknak egy részét az előző városvezetés idején elvégzett szakszerű karbantartással meg lehetett volna óvni a pusztulástól.

Ugyancsak a balesetveszélyes kategóriába kerültek azok a közterületi alkalmassági minősítéssel nem rendelkező játszóeszközök, amelyeket jó szándékkal, de nem kellő körültekintéssel alapítványi, szülői támogatással telepítettek az óvodák.

Részben megfelelő minősítést többnyire a nem elfogadható festés, sérült homokozó ülődeszkák vagy épp nem fedett csavarvégek miatt kapták a játszóeszközök. Ezek a hibák azonban javíthatóak, és az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül el is végezteti a szükséges munkálatokat annak érdekében, hogy a miskolci óvodás gyerekek minél előbb újra maximálisan biztonságos játszótereken játszhassanak majd.

Nagy László hozzátette, a bontási munkálatok várhatóan a következő hetekben zajlanak le, a még menthető eszközök javítását pedig a bontással párhuzamosan végzik el. A lebontott eszközöket később fogják pótolni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!