Ugrás a tartalomra

Sürgetővé vált a Tátra és Torontáli utcai jegenyefák sorsának rendezése

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 19:31
Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, mikor az egyik húsz méteres fát kidöntötte a viharos szél a múlt héten.
A Tátra utcai jegenyenyárfasor fái (a Torontál utcaiakhoz hasonlóan) már hatvan évesek is elmúltak. Fotó: Juhász Ákos

Minden valószínűség szerint felgyorsul a Tátra és Torontáli utcai jegenyenyárfasorok ügyének rendezése a múlt heti szélvihar után. Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, február 4-én közel 70 kilométer per órás szél tombolt Miskolcon, ami sok kárt okozott, tetőket, tűzfalakat bontott meg és több fa is kidőlt a városban. Egyikük a Tátra utca 1. szám előtt állt húsz méter magas nyárfa volt, ami megadta magát és az utca túloldalán található családi ház udvarába dőlt. 


- A fa leszakította az elektromos vezetéket és magával rántotta a közelben álló villanyoszlopot is, ami a Dr. Ámbédkár Iskola kerítésének egy részét is lerombolta – idézte fel a történteket a terület önkormányzati képviselője. 
Bazin Levente emlékeztetett, a több mint hatvan, öreg jegenyenyárt számláló fasor jövője régóta téma úgy az utcában, mint a polgármesteri hivatalban. Tavaly októberben bejárást is tartottak, ahol szakemberekkel – köztük Czifrusz Natália főkertésszel – próbáltak megoldást keresni a problémára, amivel kapcsolatban a lakosság is megosztott. 

„A mostani baleset is mutatja, hogy rendezni kell az ügyet, hiszen múlt héten csak a szerencsén múlott, hogy személyi sérülés nem történt” – tette hozzá. 

Czifrusz Natália és Bazin Levente. Fotó: Juhász Ákos


Októberben még úgy tűnt, a hosszútávú megoldás az öreg, hatvan-hetven éves fák ütemezett kivágása és új típusú fasor telepítése lehet. A főkertész elmondása szerint meglehet, hogy a korábban tervezettnél gyorsabban kell cselekedni. 

- Az őszi bejárás után megkezdődött a fasor Fakopp műszerrel történő vizsgálata, ezt a folyamatot most felgyorsítottuk. Minden fa egészségügyi állapotáról jegyzőkönyv készül, ezek tanulmányozása után egy szakmai bizottsággal együtt fogunk javaslatot tenni, hogy az adott egyedet érdemes-e megtartani, vagy szükséges a kivágás – mondta Czifrusz Natália

Mivel a vizsgálat még zajlik, jelenleg nem tudni pontosan, hogy hány fát kell még a vegetációs időszak kezdete előtt kivágni. Ami azonban biztos: sem a Tátra sem a Torontáli utca nem marad fasor nélkül, a szakember ígérete szerint a város már ősszel gondoskodik a fák visszapótlásáról. 

„Oszlopos növésű fákban gondolkodunk. A juharok, a tölgyek és a szilek közt is vannak hasonló tulajdonsággal rendelkező fák. A fák fajtájáról való döntésbe az önkormányzati képviselőn keresztül a lakosságot is szeretnénk bevonni” – tette hozzá a főkertész. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!