Vendégek érkeztek kedden délben a MSZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tankonyhájának éttermébe. Mindannyian azért érkeztek, hogy egy ebéd elfogyasztása után megbizonyosodjanak a mestervizsgára jelentkezők felkészültségéről. Az kaphat ugyanis mester felszolgáló elismerést, akinek az elméleti és a gyakorlati tudása is megvan.
A felszolgáló feladata a vendég fogadásával kezdődik, de hozzátartozik a helykínálás, az italajánlás, az ételsor szeletelése, felszolgálása és a vendég távozásáig minden asztal körüli feladat ellátása. Figyelnie kell a terítésre, az asztal és az evőeszközök tisztaságára is. A vizsgázó 10 felszolgáló és 18 szakács mesterjelölt munkáját szigorú szakmai zsűri értékelte.
– Egy szakácsnak nagyon kiterjedt lexikális tudással kell rendelkeznie – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Bágyi Péter szállodaigazgató, mestervizsgaelnök –, hiszen a különböző ételkészítési eljárások, mártások, amik az évtizedek, illetve évszázadok alatt sem változtak. Tudni kell, hogy melyik fogalomhoz mi tartozik, és emellett el kell készíteniük egy display munkát – mondta.
A mesterjelölt szakácsok egy hidegtálat és egy ötfogásos menüsort készítettek, amit a mesterjelölt felszolgálók tálaltak a vendégeknek. A menü hideg előételt, levest, meleg előételt, főételt, és desszertet is tartalmazott.
A felszolgáló és szakács mesterképzéseket, és vizsgát a BOKIK szervezte.
A BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója, Tóth Ádám Zoltán kifejtette, a duális képzésben résztvevő gazdálkodó szervezetek számára, akik részt vesznek a tanulók gyakorlati oktatásában, és az ő oktatóik számára a szakképzési törvény előírja, hogy középfokú végzettség, a megfelelő szakmai tapasztalat mellett vagy mesterlevéllel, vagy most szeptember elsejétől a kamarai gyakorlati oktatói képzés hatósági tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.
A legtöbb szakmában utánpótlásra van szükség. Ehhez viszont kiváló oktatók kellenek. Csak a hivatásukat legmagasabb szinten művelő pincérek és szakácsok kaphatnak mestervizsga oklevelet.