Ugrás a tartalomra

A szakértő szerint egyre nagyobb annak az esélye, hogy az oroszok hadiállapotot hirdetnek

atv.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 08. vasárnap 10:27
Egyre nagyobb erővel támadják az orosz csapatok Ukrajna egyik legfontosabb kereskedelmi központját: Odesszát. Az ATV híradója által megkérdezett szakértők szerint a déli kikötőváros orosz kézre kerülésével Ukrajnát teljesen elvágnák a fekete-tengeri kereskedelemtől, ami súlyos gazdasági következményekkel járna. A legtöbben viszont úgy látják, ez nem egyik napról a másikra történne meg, az orosz hadművelet lelassult, Oroszországnak pedig még a május 9-ig kitűzött céljait sem sikerült elérnie. 
Fotó: infostart.hu

Az egymillió lakosú Odesszát február óta támadják rakéták. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az ATV-nek azt mondta, az oroszok fő célja, hogy a Fekete-tenger területét elfoglalják és elválasszák Ukrajnát a Fekete-tengertől. Odessza orosz kézre kerülésével pedig meg is szűnne Ukrajna tengeri kereskedelme a Dnyeszter Köztársaságig, ami ellehetetlenítené például a világviszonylatban ötödik helyen álló ukrán gabonaexportot. Ukrajna kereskedelme 70 százalékát tengeren keresztül bonyolítja. A szakértő lát rá esélyt, hogy ez bekövetkezik, de – mint mondta – ehhez nagyon komoly előrehaladásra van szükség. „Tudniillik vannak olyan területek, amiket még el kell foglalni, kikötőváros is van még, az ukránok viszont ezen a területen keményen ellenállnak” – magyarázta.

Fotó: portfolio.hu

Az ukrán ellenállás miatt az oroszok a Donyec-medence területét sem foglalták el teljesen. Az Azovi tenger feletti uralmat megszerezték ugyan, és Mariupolt is körbevették, de az Azovstal acélművek még mindig kitart. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet intézetvezetője szerint az, hogy időről-időre lövik Odesszát nem jelenti azt, hogy az oroszok pillanatok alatt el tudnák foglalni ezt az egész területet. A szakértő hozzátette: ha május 9-ig Mariupolt meg is szerzik az oroszok, a Donbasz biztosan nem kerül addig a kezükre. Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő szerint annak az esélye, hogy az oroszok hadiállapotot hirdetnek, egyre növekszik, hiszen látszik, hogy Kelet-Ukránjában a jelenlegi emberi erőforrásokkal nem bírják eldönteni a háborút, nem tudnak áttörni a frontot. Egy általános mobilizáció viszont segítene ezen a problémán – tette hozzá az ATV megkeresésekor. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!