Ugrás a tartalomra

Szakképzésből az egyetemre

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 18. péntek 15:19
Új képzési formával várja leendő diákjait a Miskolci Szakképzési Centrum.

Jövő év szeptemberében indul ugyanis az okleveles technikus képzés, amely jelentősen megkönnyíti a technikumban tanulók felsőoktatásba történő szakirányú továbbtanulását. A képzés nagy előnye, hogy a diákok az ötödik érettségi tantárgynak számító technikusi vizsga sikeressége esetén emelt szintű érettségivel és többletpontszámmal kerülhetnek be a szakirányú felsőoktatásba. Az okleveles technikus képzésben végző tanulók lehetőségei még jobbak, mert tanulmányaikat egyetemi kredittel kezdhetik meg, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a technikumi tanulmányaik beszámításával, rövidebb időn belül kaphatják kézhez diplomájukat is.

November 26-án közös sajtótájékoztatón jelentette be a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci Egyetem együttműködését az okleveles technikus képzés megvalósításában. Gyakorlati feladataik  az oktatási feladatok összehangolása, a tananyagfejlesztés, valamint a tehetséggondozás, amelyhez a megállapodás megkötését követően azonnal hozzá is láttak.
Mindkét intézmény közös célja, vonzó karriert és kiszámítható életpályát kínálni a továbbtanulás előtt álló fiataloknak.

Az okleveles technikusképzés jövő ősztől elsőként az informatika, a gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás területén lesz elérhető, amelyek a későbbiekben további területekkel is bővülhetnek. A hazánkban egy pilot program részeként csak néhány városban elinduló okleveles technikus képzés a Miskolci Szakképzési Centrum két iskolájában lesz elérhető, ugyanakkor a jövőben további területek és iskolák is csatlakozhatnak a képzéshez. Jelenleg a „Berzében” gazdálkodás-menedzsment és turizmus-vendéglátás ágazatban, a „Kandóban” pedig az informatika és távközlés ágazatban indulhat meg a képzés. Molnár Péter, a Centrum főigazgatója úgy fogalmazott: az egyetem és a Centrum együttműködése „a jövőnek szól, és a diákok az egyértelmű nyertesei”.
A képzés tudatosan tervezhető karrierépítési utat, életpályát kínál a most pályaválasztás előtt állók számára. Az okleveles technikus képzésbe azonban nemcsak a mostani nyolcadikosok, hanem a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek majd.

GINOP-6.2.3.-17-2017-00028 

 

További hírek

Olvasnivaló