Ugrás a tartalomra

Szavazzunk a miskolci csellóművészre! Nemzetközi elismerést kaphat

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. április 20. kedd 13:37
Egy nemzetközi zenei versenyen indult el Burai Laura fiatal csellóművész, akit már gyerekkorában foglyul ejtett a zene szeretete. Szívesen vesz részt a roma kultúra komolyzenei értékeinek megismertetésében. Tehetségét most Miskolc, sőt az ország határain túl is megmutathatja, ha szavazatainkkal segítünk neki.
Forrás: worldvision.classis-at-home.com

A Franciaországból indult Worldvision versenyre novembertől lehetett jelentkezni április 15-éig. Mintegy kétszáz csellista, hegedűs, brácsás, bőgős, zongorista és hárfás nevezett be, közöttük körülbelül hatvanan tették le voksukat a gordonka mellett, mint Burai Laura is gyerekkorában. – Édesapám hegedült, családjával kávéházi cigány muzsikusok voltak, akik Amerikában is turnéztak. Mikor kilencéves lettem, édesanyám megkérdezte, mit szólnék, ha én csellón játszanék. Egyáltalán nem ellenkeztem, kifejezetten örültem neki, mert már gyermekként is vonzott ez a hangszer kinézete és mély hangja miatt. Testvéreimmel mindannyiunknak egyértelmű volt, hogy zenei pályára lépünk. Az Erkel Ferenc Zeneiskola után ma már a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének végzős hallgatója vagyok, ahol kitűnő tanáraimnak köszönhetően magas színvonalú képzést kaptam. Ez döntő szerepet játszott szakmai fejlődésemben.

Burai Laura egy közösségi oldal hirdetésein keresztül jutott el az először 2020-ban indított versenyre, aminek célja az volt, hogy a szakmabeliek nemzetközi szinten is megmutathassák tehetségüket. A megmérettetés négy fordulós, amiből az első három online formában zajlik. – Jelentkezésemet rengeteg gyakorlás előzte meg. A mű megtanulását csellótanárom, Iván Klára segítette instrukcióival, az ő iránymutatása hatalmas segítség volt a darab megformálásában. Köszönettel tartozom zongorakísérőmnek, Horváth Éva Elvirának is, hiszen nélküle nem sikerült volna felkészülnöm a megmérettetésre. A végleges felvételt körülbelül két-három feljátszás előzte meg – mondta.

Forrás: youtube.com

A csellóművésznek álmai között szerepel természetesen a minél több színpadi szereplés zenekarban és szólistaként egyaránt. Szakmai karrierjét elsősorban a művészeti pályán szeretné kibontakoztatni, de terve még a tanítás is, akár felsőoktatásban. – Emellett fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást, szeretnék szabadidőmben a hátrányos helyzetű gyerekeknek segíteni, hogy ők is esélyt kapjanak arra, hogy zenei pályára léphessenek. Nagy álmom, hogy létrehozzak egy ezt segítő intézményt. Tapasztalatom, hogy nagy részük rendkívül tehetséges – nyilatkozta Burai Laura, aki a XVII. országos Dohnányi Ernő Kamarazene verseny kiemelt nívódíjasa volt és az V. Danubia Talents nemzetközi versenyen első helyezést ért el. 

A fiatal miskolci csellóművészre itt lehet szavazni.

További hírek

Olvasnivaló