Ugrás a tartalomra

Széleskörű egyeztetések a törökökkel 

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. szeptember 27. kedd 14:14
Kayseriből, Miskolc török testvérvárosából érkezett delegáció kedden a miskolci városházára.
Fotó: Horváth Csongor

– Nagy örömünkre szolgál, hogy nem csupán a testvérvárosi, hanem a kulturális, a gasztronómiai, a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatokat is erősíteni tudjuk a mai nap folyamán – mondta el a Miskolc Televíziónak az itteni polgármester a találkozót megelőzően.

Kayseri a törökországi Kayseri tartomány székhelye. A város nagyvárosi önkormányzattal rendelkezik. Gazdasága olyan mértékben növekszik, amivel bekerült az „anatóliai tigrisek” közé. 2013 májusától a borsodi megyeszékhely testvérvárosa. Labdarúgócsapata, a Kayserispor az első osztályban játszik. Itt született Abdullah Gül, Törökország köztársasági elnöke.

Veres Pál emlékeztetett: a török város felsőoktatási intézménye már korábban együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetemmel, továbbá a megyei iparkamara és a kayseri üzletemberek között is kiépült már egyfajta kapcsolat. Ezúttal egy szélesebb körű delegáció fogadott Miskolc, miután a kis-ázsiai városon túlmenően az annak környékén fekvő települések is képviseltették magukat.

Kayseri már Kr. e. 3000-től lakott település volt. Több fontos kereskedelmi útvonal, például a selyemút mentén fekszik. Nem messze tőle található Anatólia egyik legrégebbi települése, Kültepe.

A magyar városvezető kiemelte: remélik, hogy a látogatás nyomán további török befektetőcsoportok érkezhetnek majd ide – ezen törekvésüket támaszthatja alá, hogy Kayseri egy olyan európai uniós forrásért nyújtott be pályázatot, amiben szintúgy együttműködik Miskolccal.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!