Ugrás a tartalomra

Szennyezett víz a folyóba, égő ipari-hulladék a levegőbe

MTI
Utoljára módosítva
2020. június 29. hétfő 14:49
Kigyulladt egy iparihulladék-telep a sarkkörön túli Norilszk közelében, ahol az elmúlt hetekben több alkalommal is történt súlyos környezetszennyezés - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

A Bajkál-2000 cég Norilszktól öt kilométerre lévő telepén mintegy ezer négyzetméteren kapott lángra szilárdhulladék, a tüzet sikerült lokalizálni. A Nornickel bánya- és fémipari vállalat közölte, hogy a hulladék nem tőle származik.

A Nornickel az elmúlt hetekben két alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben. Szombaton a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti.

A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait mindenesetre felfüggesztette.

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!