Ugrás a tartalomra

„Szent István öröksége újra és újra erőt adott az igaz keresztény hazafiaknak”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. augusztus 20. kedd 21:20
Államalapító Szent István király és az új kenyér tiszteletére ünnepséget rendeztek Miskolcon is augusztus 20-án, melyen közreműködött a Felvidékről érkezett Tompa Mihály énekkar és a Miskolci Fúvószenekar. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint nagy uralkodónk „mély, a jövőnket még ezer év után is befolyásolni képes nyomot hagyott a történelmünkben”, Alakszai Zoltán jegyző pedig a „szívós, rendíthetetlen és előrelátó közösségépítést” emelte ki az államalapító művéből.

Miután Alakszai Zoltán jegyző átvette az újkenyeret, a miskolci születésű Varga Judit igazságügyi miniszter megtartotta ünnepi beszédét. A borsodi megyeszékhelyről szólva úgy fogalmazott: a város „megadta azt, amit csak egy szülő adhat meg egy gyermeknek: a biztonságos kötődést”. „Csodálatos fejlődésnek” nevezte, amin Miskolc az elmúlt 9 évben átment. Itt kívánt egyúttal jó egészséget Kriza Ákos polgármesternek.

Juhász Ákos képgalériája

Az ünnepre rátérve a miniszter kifejtette: augusztus 20-án Európa egyik legrégebbi államát ünnepeljük. – Kevés olyan nemzet van ma a világon, amelynek a miénkhez hasonló, ezer évnél is régebbre visszatekintő ünnepe van – mutatott rá, aki Istvánról azt mondta, hogy „mély, a jövőnket még ezer év után is befolyásolni képes nyomot hagyott a történelmünkben”.

– Úgy döntött, hogy hazánknak ott a helye a szabad, keresztény nemzetek sorában, s éppen ezért a római pápától kért koronát. Jó érzékkel felismerte és erős hittel vallotta, hogy nagyobb távlatai vannak a nyugati kereszténységnek, mint a bizánci szövetségnek – fogalmazott Varga Judit, hozzáfűzve: Szent István független, erős országban gondolkodott, megvédte az ország függetlenségét „egy olyan korban, amikor magától értetődő lett volna a behódolás és az önfeladás”.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a kereszténység foglalta egységbe Európát. Mi pedig mindig visszatérünk oda, ahová mindig is tartoztunk: „számunkra Európa az a vallási, kulturális és politikai közösség is, ami az államalapítás óta az otthonunkat is jelenti”.

– Feladatunk nem csak a tisztelet és az emlékezés. Mindenkor jó döntésekre van szükség. Magyarország nem ajándékba kapta létét és szabadságát, azért folyamatosan meg kellett küzdenie. Folyamatosan harcoltunk az európai értékekért; hol a szabadságért és az egyenlőségért, hol a keresztény kultúráért és az erős nemzetekért – mutatott rá az igazságügyi miniszter.

– Ma is az a feladatunk, mint az elmúlt ezer évben: kiállni önmagunkért, kiállni az értékekért, amikben hiszünk; kiállni a keresztény Európáért, s megvédeni azt, ami a miénk, azt, amik vagyunk. A múlt alázatra, elfogadásra és kitartásra tanított minket. Európa is csak akkor maradhat meg, ha megőrzi önmagát, ha megvédi határait, a nemzetek Európáját és keresztény szabadságát – hangsúlyozta Varga Judit.

„Szent István a szívós, rendíthetetlen és előrelátó közösségépítést hagyta örökül”

Alakszai Zoltán jegyző Kriza Ákos kérésére tartott ünnepi beszédet. A polgármester tavalyi beszédét idézve kiemelte: Magyarországnak addig van jövője, amíg vezetői a nemzet védelmét, megtartását tartják elsődlegesnek. Az ország megvédésének akarata „mindig felülkerekedett minden külső és minden belső ellenségen”.

– Szent István öröksége újra és újra erőt adott az igaz keresztény hazafiaknak, és időről időre megrázta magát a magyarság, és lerázta láncait, vagy elűzte árulóit – hangoztatta a város jegyzője, aki hozzátette: a politikai érdeknek egybe kell esnie a nemzet érdekével és akaratával, amit azonban sokan sokszor nem értettek meg.

– Az elmúlt 9 évben a város vezetése ennek megfelelően cselekedett. Ez a kötelességünk nekünk is, és nekem is. Nagy örökség, de nincs ettől szebb vállalás. Az állam- és városépítésre szövetséget kötöttünk mi, miskolciak, eredményeinket már mindenhol elismerik. Közeleg az idő, amikor újra meg kell védeni az eredményeket, mert a kalandorok már gyülekeznek. Szent István viszont a szívós, rendíthetetlen és előrelátó közösségépítést hagyta örökül minden állami és minden városi vezetőnek. Mi ennek az örökségnek akarunk és fogunk megfelelni. A megkezdett munkát folytatjuk, hogy Miskolc erős, biztonságos regionális főváros legyen, ahol jó élni, jó dolgozni, és ahová jó tartozni. Ez vezérel majd engem is – emelte ki Alakszai Zoltán.

Az ünnepi beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az újkenyeret, majd Alakszai Zoltán megszegte a felszentelt kenyeret.

A belvárosban egész délután kulturális programok, koncertek várták a családokat. Este fél 8-tól fellép még a Budapest Bár, 21:15-től pedig a Bohemian Betyars. A napot az ünnepi tűzijáték zárja 10 órától.

A minap.hu-n és a Facebook oldalunkon is élőben követhetik augusztus 20-án a központi ünnepséget és a koncerteket.

További hírek

Olvasnivaló