Ugrás a tartalomra

Szorong? Olvassa el, mit mond a lélekedző!

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. március 24. kedd 16:41
A coachok a lélek edzői, rengeteg gyakorlatias tanáccsal tudnak szolgálni, amire most különösen nagy szükségünk van. Konkoly Rita coach szerint mindannyiunk célja, hogy újult erővel vissza tudjunk állni majd a pályára, ha az élet visszahív minket. Senki nem szeretné később megállapítani, hogy ezt a hosszú időt önsajnálattal töltötte. Ahhoz azonban, hogy jól kihasználjuk és hasznosnak érezzük ezt az időszakot, nagy önfegyelemre van szükség.

Konkoly Rita coach szerint egységes recept nincs a félelem és a szorongás leküzdésére. Alapvetően nagyon fontos az önismeret, mindenkinek önmagában kell keresnie a megoldásait. Jelen esetben mindannyian attól tartunk, hogy betegek leszünk, vagy valamely családtagunk betegszik meg, illetve az ezzel járó esetleges haláltól félünk. – Mi a coachingban nem az okokat keressük, hogy mi miért történik, hanem hogy hogyan tudnánk ezen segíteni. Első lépés, hogy feltegyük a kérdést magunknak: mitől érezhetném jobban magamat most?

Társadalmunk jelenlegi technikai felkészültsége számos lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére. Az interneten is sok olvasni valót találunk. Továbbá videók is vannak, akár színházi közvetítések, felolvasó estek, a filmekről már nem is beszélve. 

Olyannal beszéljünk, aki emel minket

Nehéznek tűnik elviselni a jelenlegi helyzetet, de amikor azt érzem, hogy elindulnék lefelé, vagyis felmerül bennem a kilátástalanság, a rossz hangulat, azonnal azon gondolkozom, kit tudnék felhívni. Ilyenkor én tudatosan olyan barátnőket tárcsázok, akikkel tudom, hogy nem panaszkodni fogunk, hanem emeljük egymás energiaszintjét. A technika lehetővé teszi azt is, hogy beszélgetés közben láthassuk is a másikat.

A bennünk élő kreatív lény

Az egy helyben maradás arra is kényszerítheti az embert, hogy egy már régen vágyott témába beleássa magát, vagy nekikezdjen olyan tevékenységnek, amit éppen amiatt nem folytatott eddig, mert nem volt rá ideje. Hát, most van. Ki kell használnunk ezt az időt alapozásra, tréningre, álmok megvalósítására, hiszen az ember nagyon kreatív lény. Én biztos vagyok abban, hogy tudunk találni hasznos elfoglaltságot otthon.

Óvatosan a hírfolyamokkal

Csak egy nagyon fontos tényezőre kell figyelnünk: a tudatosságra. Szükségünk van arra, hogy híreket hallgassunk, olvassunk, de nem szabad egész nap ezzel foglalkozni, mert a sok félelmet keltő hírtől belekerülünk egy negatív spirálba. A saját lelki békénkre pedig sokkal nagyobb szükségünk van. Azon túl tehát, hogy naponta akár kétszer is tájékozódunk a világ dolgairól, meg is kell szűrnünk azokat: melyik információ lehet hiteles és melyik nem.

Jelen helyzetben én a belső erőforrásaink megtalálásában és megerősítésében hiszek: sport, beszélgetés, mentális edzés és fizikai lefáradás.

Ha mégis úgy ítéljük meg, hogy a szorongás eluralkodott rajtunk, és nem vagyunk képesek egyedül kilábalni ebből, fordulhatunk szakemberhez. Ingyenesen hívható a lelkisegély szolgálat telefonszáma, online konzultációkat tartanak coachok, és a pszichológusok is bizonyára tudnak segíteni személyes találkozás nélkül ebben a helyzetben. Azt javaslom, mindenki olvasson utána az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak, és válassza ki a számára legjobbat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!