Ugrás a tartalomra

Szövetségben a szülőkkel

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 19. péntek 07:39
Első alkalommal várta a szülői szervezetek képviselőit a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) és a város vezetése. A tervek szerint kéthavonta találkoznak majd, hogy megbeszéljék a tapasztalatokat.

Október elejére mind a harminckét városi fenntartású óvodában megalakultak a szülői szervezetek. A közgyűlési teremben szerdán közösen osztották meg tapasztalataikat az augusztus 1-jén elindult új rendszerrel kapcsolatban. Begál Adrienn-nek mindkét gyermeke a Dózsa György Úti Tagóvodába jár, ennek képviseletében vett részt a szerdai programon. Érdeklődésünkre kiemelte, az átszervezés nem okozott fennakadást az életükben.

– Óvónőkkel és a vezetőkkel is szinte napi szintű a kapcsolatom. Mi szülőkként maximálisan csak az átszervezés előnyeit tapasztaljuk. Örömmel vettük például, hogy lesznek óvodapszichológusok az intézményekben. Erre korábban nem volt példa. De a források átcsoportosításától is azt várjuk, hogy fejlődnek majd az óvodák, a foglalkozások. Összességében tehát azt mondhatom, hogy pozitív várakozásokkal telve tekintünk a jövőbe – fogalmazott.

Fotó: Juhász Ákos

A városi intézményekben több mint százhetven csoportban mintegy háromezer-hatszáz gyermek kezdte meg a nevelési évet. Nem sokkal később aztán a szülői szervezetek is megalakultak. Petránné Képes Gizella, a MIÓVI intézményvezetője újra csak azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a szülők, az óvodapedagógusok és a vezetők tartsák a kapcsolatot, rendszeresen cseréljék ki tapasztalataikat. Az intézményvezető hozzátette, a tervek szerint kéthavonta szerveznének hasonló eseményt, annak érdekében, hogy a szülőkkel való kapcsolattartás még szorosabbá váljon.

– Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a rendszer jól működik – ezt már Varga Andrea alpolgármester emelte ki. – Mindig a gyermekek érdekeit tartjuk a legfontosabbnak, ebből a szempontból is jól vizsgázik a MIÓVI. A szakmai munkában történő előrelépés is azt segíti elő, hogy az önkormányzati fenntartású óvodák versenyképesek tudjanak maradni. Ezt a célt szolgálják a forrásátcsoportosítások is.

Az alpolgármester arra is felhívta a vezetők figyelmét, hogy a szülői szervezetek mellett a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezetekkel is tartsák fenn az együttműködést.

Hegedűs Andrea humánpolitikai tanácsnok szintén azt emelte ki, hogy zökkenőmentes volt az átállás, az ígéretekhez híven a gyermekek semmit nem érzékeltek a miskolci óvodai rendszer átalakításából. Biztatta egyúttal a szülői szervezeteket, hogy kérdéseikkel, felvetéseikkel forduljanak nyugodtan a vezetőkhöz, hogy még hatékonyabbá válhasson a rendszer.

Mint ismert, augusztus 1-jével átalakult a miskolci önkormányzati fenntartású óvodák rendszere: innentől egy központtal, harmincegy tagintézményben zajlik az óvodai nevelés. Az újítástól elsősorban gazdaságosabb működést és még eredményesebb szakmai munkát várnak. Több hazai nagyvárosban – így Kazincbarcikán és Szegeden – már bevált az integráció, amit a pedagógusok és a szülők döntő többsége támogatott. A harminckét óvodavezető 1 évre szóló megbízólevelét még júliusban vette át a városházán, majd már szeptemberben megtartották az első nevelési évnyitó ünnepséget is. És közben jelentős megújuláson esik át a Stadion Sport Tagóvoda, a Szeder Úti Tagóvoda, és a Dózsa György úti Tagóvoda.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!