Ugrás a tartalomra

Találkozni a pápával

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 12. vasárnap 08:27
„Az elkövetkező időszakban derül ki, hogy mennyit tudunk majd meríteni a katolikus egyházfő látogatásából és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusból” – mondta Mikolai Vince atya, aki mesélt II. János Pál pápával való találkozásairól is.

Magyarország 1938 után másodszor adott otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, ez az ötvenkettedik. Szeptember 5-én kezdődött és célja, hogy a rendezvény iránt érdeklődők elinduljanak a hit útján, keressék az Istennel és az egyházzal való kapcsolatot vagy elevenebben és szorosabban éljék meg azt. Erre erősít rá a katolikus egyházfő azzal, hogy személyesen jelenik meg, holott a pápák általában követeket küldenek erre. Ferenc pápa a záró szentmisén, vagyis a statio orbison vesz részt.

A kongresszust háromévente rendezik meg, tavaly lett volna, de a pandémia közbeszólt. Mikolai Vince elmondta, idén is sokan maradnak otthon emiatt. – A legtöbb plébánia szervezett csoportokat a felutazásra, a diósgyőri is. Pénteken két busz is útnak indult fiatalokkal, mi szombaton megyünk Budapestre, hogy Erdő Péter bíboros szentmiséjét hallgassuk meg, vasárnap pedig újabb zarándokok kelnek útra, hogy megnézhessék magát a pápát a Hősök terén, erre jelentkeztek a legtöbben. Összesen mintegy három-négyszázan érdeklődtek Miskolcról az egyhetes esemény iránt – számolt be a plébános, aki egyben pápai prelátus, címzetes prépost, főszékesegyházi kanonok és főesperes.

Most Magyarországra figyel a világegyház. Mikolai Vince szerint a magyar egyház számára nagyon fontos, hogy a pápa magyar földre jön.

– Ez most nem egy lelkipásztori látogatás, mint az harminc évvel ezelőtt volt II. János Pál pápáé, hanem a kongresszusnak szól. Annak azonban mindenképpen jelentősége van, hogy szülőföldünkön köszönthetjük a jelenlegi pápát és meghallgathatjuk az ő tanítását, valamint megerősödhetünk az ő hitén – mondta el az atya, aki visszaemlékezett életének hasonló élményeire.

Korábbi felvétel, fotó: Mocsári László

– Először 1983. június 8-án találkoztam II. János Pál pápával, amikor is részt vehettünk magánkápolnájában a reggeli szentmisén. Előttem két méterre térdelt a földön. Rendkívüli élmény volt látni imádkozását és mély összeszedettségét. A másik találkozás pedig 2001. január 7-én volt, amikor püspökszentelésre mentünk Rómába. Az ünnepség másnapján járulhattunk a pápa elé, aki akkor már nagyon idős volt, bemutattak minket egyenként, és egy-egy rózsafüzért kaptunk tőle. Mindkét találkozásról készült fénykép, amiket mind a mai napig nagy becsben őrzök a szobámban. Nagyon jó érzés volt ilyen közel lenni Krisztus földi helytartójához és az egyház fejéhez – mondta, majd hozzátette, mindenkiből más és más érzést vált ki egy ilyen találkozás. – Azt nem tudhatjuk, mit élnek majd át, akik Budapestre mennek megnézni Ferenc pápát: lelkesedést, örömet, megfontolást, elhatározást... – mondta.

Magyarországra eddig kétszer érkezett pápa, II. János Pál először 1991-ben, majd legközelebb - és így legutóbb - öt év múlva. Ferenc pápa pedig két évvel ezelőtt járt Közép-Európában, felkereste a Havasalföldet, Erdélyt és Moldvát, valamint szentmisét mutatott be Csíksomlyón.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!