Ugrás a tartalomra

A tanítás öröm – egy sportos életút

Petri Nóra
Utoljára módosítva
2019. június 11. kedd 09:39
Egész életében azért dolgozott, hogy megszerettesse a testnevelést és a sportolást. Dr. Csótai Józsefet a miskolci és a magyar sport terén végzett munkája révén „Miskolc Város Sportjáért” díjjal tüntették ki.
Fotó: Végh Csaba

Dr. Csótai József főiskolai éveit leszámítva Miskolcon tanult, majd dolgozott, tanított, nevelt. A testnevelésen és a fizikum fejlesztésén túl a lélektan is foglalkoztatta, fontosságát mindig is hangsúlyozta. 1962-ben jeles eredménnyel szerzett diplomát a Testnevelési Főiskolán, majd a tanítás mellett szakedzői végzettséget szerzett úszás, torna, atlétika, valamint kosárlabda sportágban is.

– Mérhetetlen örömet jelentett a középiskolai tanítás, nagyon szerettem ezt a munkát – mondja. – A 14-18 éves korosztály maga a csoda, velük jól lehetett dolgozni, mindent meg tudtunk beszélni.

– Pedagógusi pályám legszebb pillanata volt, amikor egy paralízissel küzdő kislányt rá tudtam venni, hogy jöjjön le a többi közé és egy lábon, amit lehetett megcsinált. Az osztály pedig nem azzal foglalkozott, hogy neki milyen baja van, hanem hogy hogyan segítsenek neki.

1973-ban a Miskolci Egyetem Testnevelési Tanszékén kezdte meg munkáját, ahol 1977-től nyugdíjazásáig tanszékvezetőként dolgozott. Vezetősége alatt megépült Miskolc második legnagyobb sportcsarnoka, az Egyetemi Körcsarnok. 1977-ben megválasztották a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elnökének, a címről 2001-ben – a MEAFC fennállásának 50. évfordulóját követően – mondott le.

Megalapította a Miskolci Akadémiai Bizottság Sport és Mozgásbiológiai Munkabizottságát. A Magyar Testnevelési Egyetem felkérésére a kihelyezett edző- és sportszervező tanfolyam vezetőjeként és a sportpszichológia tárgy előadójaként oktatta a fiatalokat. Később megválasztották a megyei kosárlabda-szövetség elnökévé, majd felkérték az országos szövetség elnökségi tagságára. 1986-ban Summa cum laude minősítéssel doktorált sportpszichológiából a Magyar Testnevelési Egyetemen. 1999-től vezetője és munkatársa a Miskolci Sportiskola tudományos csoportjának.

– Egész életemben azért dolgoztam, hogy megszerettessem a testnevelést és a sportolást a miskolci középiskolásokkal és egyetemistákkal, később pedig országos szinten, a magyar fiatalsággal – mondja a jelenleg is aktív Dr. Csótai József, aki a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség Idősek Tanácsának tagja, a MEAFC NB I/B kosárlabda-mérkőzéseinek rendszeres látogatója. – A feleségem nélkül ezt a sok feladatot nem lehetett volna elvégezni. Minden sikeres férfi mögött valóban egy nő áll. A mostani elismerés nagy örömmel tölt el, jól esik mindenkinek, ha az elvégzett munkáját elismerik.

További hírek

Olvasnivaló