Ugrás a tartalomra

Tehetséges negyedikesek, figyelem!

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 11:42
Új évfolyamot indít az MCC FIT Program Miskolcon. Jelentkezni június 30-ig lehet a fit.mcc.hu oldalon a jelenlegi negyedik osztályosoknak. Hogy élmény legyen a tanulás! 2020 őszén kezdhetik meg a kalandot a programra kiválasztottak az ingyenes oktatásban.

Menő és izgalmas suli? Igen! Szívesen megtanulnátok, hogyan lehet egy menő vállalkozást létrehozni? Kipróbálnátok a csokiszobrászatot? Vagy a kortárs művészet érdekel? A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja (a továbbiakban MCC FIT Program) egyedülálló oktatási formát jelent, amely felső tagozatos diákoknak biztosít iskolán túli, komplex szemléletű, élménypedagógiai módszereken alapuló tehetséggondozást. Oktatási koncepciójának fókuszában olyan, az iskolai oktatást kiegészítő, hiánypótló képzések állnak, amelyek sok szálon kapcsolódnak a diákok mindennapi életéhez.

A résztvevők megismerkedhetnek többek közt a robotikával, az egészségügyi tudatossággal, pénzügyi tudatossággal, továbbá részt vehetnek a művészet és matematika kapcsolatát feldolgozó, innovatív képzésen is. Emellett kiemelten fontosnak tartják a személyiségközpontú fejlesztést, amelyet hetedik évfolyamtól kiscsoportos foglalkozásokkal, illetve az egyéni visszajelzésekre is lehetőséget kínáló e-learning-rendszerükkel biztosítanak.

A FIT Program ingyenes, kiscsoportos angol oktatást is biztosít a résztvevőknek, a jelentkezéshez egy szülői ajánlás szükséges.

Forrás: youtube.com

A részleteket Madzinné Ortó Ildikó régióvezető és Rácz Linda régiókoordinátor osztotta meg velünk, akik a miskolci központ működtetését látják el. Munkájukat Balajti Szilvia régióasszisztens segíti.

Olyan diákokat várunk, akik az átlagnál nyitottabbak, érdeklődőbbek, kíváncsiabbak a világ dolgai iránt, szeretnek új ismereteket elsajátítani, és csapatban dolgozni. Szívesen csatlakoznak egy vidám és összetartó közösséghez. Nem kell feltétlenül egy tantárgyban kiemelkedően jól teljesíteniük, vagy kitűnőnek lenniük év végén. Programunkba Miskolc több iskolájából, illetve vonzáskörzetéből érkeznek a gyerekek, de egri diákunk is van.

Gyerekenként változik, hogy kinek melyik kurzus a kedvence, mindenkinek megvan a személyiségéhez, érdeklődési köréhez közelebb álló tantárgy, tudományterület. Azonban a FIT Program egyik legfőbb sajátossága, hogy a kurzusaink az élménypedagógia módszertanán alapulnak, minden témát játékosan közelítünk meg, mindent kipróbálhatnak, kézbe vehetnek, vagy éppen saját maguk készíthetnek el a gyerekek. Ezáltal azok a diákok is megszerethetik pl. a biológiát, történelmet, vagy a fizikát, akiknek az iskolában nem ez a kedvenc tantárgya.

Szinte minden tudományágat érintenek a kurzusaink, emellett vannak önismeretet, kreativitást, nyilvános szereplést fejlesztő alkalmaink is. Mind a négy évet végigkísérő kurzusunk pedig az egészségügyi és pénzügyi tudatosság.

A képzési napjaink kéthetente, szombati napokon valósulnak meg, 9.00 és 16.00 óra között. Programunk ötödik évfolyamon teljesen ingyenes, a további évfolyamon pedig jelképes, jelenleg évi 10.000 Ft a tanulmányi hozzájárulás. Mivel a személyes szombati kurzusaink egész naposak, ezért délben egy közeli étteremben ebédelnek a gyerekek, ami szintén a nap része, és nem kell érte külön fizetni. A hozzánk járó diákoknak lehetőségük van ingyenes, beszédközpontú angol oktatáson is részt venni, ahol angol tanárunk, Kupcsik Helga az idegen nyelvi kommunikációs kompetenciákat játékos, a tanulók életkori és nyelvi szintjéhez igazodva fejleszti.

Egy saját fejlesztésű e-learning rendszerrel rendelkezünk, ez az e-FIT, ami otthon, önállóan végezhető el. Elektronikus tananyagaink rendszerezik és bővítik a kurzuson elhangzottakat, oktatóvideókkal kísért ismeretekkel, játékos feladatok megoldásával azonnali visszajelzést kapnak a gyerekek. Fejlődésüket oktatóink személyre szabott, részletes értékelése teszi nyomon követhetővé.

Minden nyáron megtartjuk élménytáborunkat, külön az ötödikes és külön a hatodik-hetedik évfolyamoknak. Ezeket azért tartjuk nagyon fontosnak, mert itt találkozhatnak a gyerekek a többi magyarországi és határon túli FIT-es diáktársaikkal, megismerhetik egymást, és remek barátságok szoktak kialakulni.

A programban való részvétel elköteleződéssel jár, amire a felvételi során rákérdezünk, de ha menet közben valaki úgy dönt, hogy mégsem szeretne hozzánk járni, azt természetesen megértjük és elfogadjuk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont egyáltalán nem jelentős a lemorzsolódás, mert a témákat nem formális keretek között dolgozzák fel a diákok, hanem változatos eszközhasználattal, kooperációs technikával, csoportmunkában, akár külső helyszíneken (pl. mentőállomás, színház látogatása) valósul meg a tanulás, egy nagyszerű közösségben.

A kurzusokat olyan szakemberek vezetik, akik az elméleti és gyakorlati jártasságon túl oktatói tapasztalattal is rendelkeznek. Értenek a korosztály nyelvén, hozzájuk igazítják a képzések tematikáját. A teljesség igénye nélkül vannak köztük mentőtisztek, kutatók, mérnökök, dietetikusok, üzletemberek, trénerek, orvosok, marketing szakemberek.

Utólag már nem lehet csatlakozni. A jelentkezők között 2020 szeptemberében tartunk egy válogatót (nem felvételi, így nem kell rá tanulni), ami az MCC önálló kiválasztási rendszere. A válogatón az intelligenciát, érzelmi intelligenciát, érdeklődést és a kreativitást nézzük, illetve egy szóbeli elbeszélgetést tartunk. Kiválasztási folyamatunk kidolgozása, lebonyolítása és a feladatok kiértékelése pszichológusok szakértői együttműködésével történik. Fővédnökeink Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és Dr. Kádár Annamária mesepszichológus. Miskolcon 2015 óta működik a program. Egy tágas, több termes belvárosi helyszínen zajlik a tehetséggondozó munka, a Szemere B. u. 4. sz. alatt. További információ és jelentkezés itt lehetséges.

További hírek

Olvasnivaló