Ugrás a tartalomra

A téli autózásra fel kell készülni

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 13. szerda 15:52
Három gyalogost is elgázoltak az elmúlt napokban Miskolcon. Hétfőn este a Búza téren egy 12 éves gyereket ütöttek el, szerencsére a fiú sértetlenül megúszta. A rendőrök szerint jól látszik, hogy sem az autósok, sem a járókelők nem készültek még fel a téli útviszonyokra. Az előrejelzések szerint szerdára térségünkbe is megérkezik a hó, emiatt az óvatos és körültekintő közlekedés pedig még fontosabbá válik.

A jeges úton vezetni, kellő rutin nélkül nem könnyű. A gyors reagálás mellett a jármű téli felkészítése is kulcsfontosságú. Sokan még ilyenkor is nyári gumival közlekednek. Nem a hó miatt kell elsősorban téli gumira cserélni a nyárit mondják a szakemberek. Hét fok alatt már egy egyenes úton is háromszoros a féktáv a nem megfelelő gumival. Sokan pedig az utolsó pillanatig kivárnak, és amíg nem érkezik meg fagy és a hó, nem cserélik le a nyári szettet.  "Nem feltétlenül az erős bordázat a lényeg, hanem elsősorban az anyag különbözteti meg az autógumikat. A téli gumi szilikon adalékkal van ellátva, és soha nem engedi, hogy felkeményedjen a gumiabroncs" - mondta a Miskolc Televíziónak Jáger Zsolt, a Gumidiszkont Miskolc tulajdonosa.

Havazáskor érdemes az egész autót letakarítani indulás előtt. Fotó: Mocsári László

A téli gumi egyébként nem kötelező Magyarországon, de a rendőröknek ebben kedvező a tapasztalata. Szerintük az autósok többsége nem nyári gumikkal közlekedik, és a baleseteknek sem ez a fő okozója. Sokkal gyakoribb, hogy a figyelmetlenség és a rossz látási viszonyok miatt következik be a baj. "Kollégáim is találkoztak már nem egy olyan közlekedővel, aki épphogy csak egy pici lyukat kapart a szélvédőn azon keresztül közlekedett, és volt amikor baleset is bekövetkezett emiatt és volt olyan, amikor csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem következett be súlyosabb esemény a közlekedése során." - mondta el Janasóczki Attila, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Három gyalogost is elütöttek az elmúlt napokban Miskolcon. Legutóbb hétfőn este, ennél a Búza téri kereszteződésnél egy 12 éves fiút lökött fel egy autó, sérülés szerencsére nem történt. A rendőrök szerint is szokatlanul sok most a hasonló baleset, amiből jól látszik, hogy a téli közeledésre sokan még nem készültek fel. A következő napokban térségünkbe is megérkezhet a hó, ezért a rendőség fokozott figyelemre és óvatosságra int az utakon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!