Ugrás a tartalomra

Természeti kincsekkel ismerkedhettek az avastetői gyerekek

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 15. hétfő 17:12
Föld napi rendezvényt tartottak hétfőn az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az intézmény igazgatója szerint fontos, hogy az Avas tetején élő lakótelepi gyerekeket megismertessék a természettel.
Fotók: Juhász Ákos

A Föld napja április 22-e, százhetvenöt országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A Föld napjának célja felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kilenc helyszínen várták a gyerekeket érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek a tantermekben és az iskola udvarán. A Herman Ottó Múzeum képviselői természettudományi bemutatót tartottak, amatőr csillagászok több különböző típusú távcsövet szemléltettek, máshol gyógynövényekből készült teákat kóstoltattak, a Miskolci Egyetem egyik nyugalmazott egyetemi tanára a Bükk hegység kőzeteiről beszélt a diákoknak, máshol madarak vizes élőhelyeiről és a vízkészlet védelméről tartottak előadást. Nagy látványosság volt a kukásautó, amit a gyerekek most vezetőülésből is megnézhettek.

Tóthné Csorba Mária, az iskola igazgatónője elmondta, csaknem háromszáz gyerek vesz részt a programon. – Egy lakótelepi általános iskolának nagyon fontos, hogy a természetet közelebb hozza a gyerekekhez. Egy természettudományos projektünk utolsó napja ez, ami egyben összekapcsolódik egy nemzetközi Erasmus projekttel, ahol jelenleg tizenkét portugál és tíz lengyel pedagógus van intézményünkben továbbképzésen. Nagyon örülünk, hogy ilyen kiváló szakemberektől, tudósoktól és professzoroktól hallhatnak a gyerekek elsőkézből a csillagászatról, a földtani és a vízháztartással kapcsolatos ismeretekről.

Juhász Ákos képgalériája

A rendezvényt a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány és a Célpont Közösségi Tér szervezte. Ez utóbbi szakmai vezetője, Jernei Péter elmondta, ilyen programban még nem volt részük. –Voltak már kisebb rendezvényeink, ahova mindenki önállóan jött el, de ennyire szervezetten ilyen sok gyereket, főleg kicsiket és nagyokat is még nem szólítottunk meg. Így az egyes témaköröket mindenki meghallgatja. A projekt két éve kezdődött és jövőre lesz vége, mintegy harmincmillió forint állt rendelkezésre, és kiemelten foglalkozunk a közösségépítő önkéntességgel. Ez azt jelenti, hogy a programjainkon megismerkedő, különböző korosztályhoz tartozó résztvevők kezdjenek el beszélgetni, kapcsolatokat kiépíteni egymással és találkozni a programjainkon kívül is – összegezte a projektet Jernei Péter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!