Ugrás a tartalomra

Több, jobb, sűrűbb - így változik a miskolci tömegközlekedés október 14-től

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 28. csütörtök 15:32
Miskolc MJV közgyűlése szeptember 28-i ülésén megszavazta a Polgármesteri Hivatal Közlekedésszervező Osztálya által kidolgozott menetrendfejlesztési javaslatot.

Ennek értelmében október 14-től új menetrend lép életbe az MVK-nál. Az új menetrend tervezésénél az önkormányzati képviselők – beleértve az ellenzékieket is – javaslatait is felhasználták. Összességében elmondható, hogy a megszavazott javaslat szerint Miskolc minden városrészében, minden egyéni képviselői körzetében javulhat a szolgáltatás minősége.

A jelenlegi rendszer átalakítását a növekvő utasszámok és az egyre magasabb szolgáltatási szint iránti törekvés indokolja. A város nagy részén ezzel jelentősen javul a közösségi közlekedés a sűrűbb menetrendi kínálatnak köszönhetően. Új közlekedési kapcsolatok jönnek létre, melyek csökkentik az átszállások számát és gyorsabb, versenyképesebb utazási időt eredményeznek.

A sűrűbb villamosközlekedés érdekében munkanapokon reggel és délután sűrítő járatok indulnak majd az iskolák csengetési rendjéhez igazítottan, valamint a délutáni csúcsidőszak végén.

Több, korábban megszűnt járat is visszatér, így hétköznaponként újra közlekedik majd a 12-es autóbusz, valamint az egykori 2-es busz is, új 20A-s jelzéssel, továbbá, visszatérnének a korábbi 30-as járatok, a 31-esek pedig a munkanapi csúcsidőszakokban közlekednek majd, sűrítve a 30-as járatokat.

Az Avas városközpont és a belváros között lerövidül az eljutási idő, köszönhetően az egyes esetekben ide betérő és sűrűbben járó 35-ös busznak, több több közvetlen busz közlekedik majd az Avas kilátó és a Repülőtér / Bosch között, elsősorban a csúcsidőszakokban. 

A 29-es busz meghosszabbított útvonalon, az Avas kilátótól a Hideg soron és a Győri kapun keresztül az Újgyőri főtérig körjáratként közlekedik, fordított irányban pedig 39-es jelzéssel. Ezáltal újra lesz közlekedés a Hideg soron és az Avas jelentős részéről átszállásmentesen elérhetővé válnak a Nagyváthy utca környékén található iskolák, valamint a Győri kapuból az avasi középiskolák is.

A 44-es vonala meghosszabbodik a Búza térig, reggel és délelőtt egyes járatai érintik majd Görömböly központját is (Lavotta utca megállóhely), így közvetlen eljutást biztosítva a Centrumhoz is.

A 21-es járatok meghosszabbított útvonalon Berekaljáig járnak majd, sűrűbben és a 101B-s járatokkal hangoltan, egész nap félóránként. 

Sűrűbben járnak majd a buszok az Avason, Perecesen, Szirmán, Bodótetőn és Bábonyibércen is: Hétköznap délelőtt a jelenlegi 60 helyett 30 percenként fognak közlekedni a 3-as, 6-os, 32-es és 34-es járatok, a 11-esek pedig 60 helyett 40 percenként. A Jókai és Vologda lakótelepek környékén is duplájára nő a járatok száma a délelőtti és koraesti órákban, hiszen az 1-es buszok mellett a 101B-s járatok is erre fognak járni, napközben közösen 30 percenként.

Mint minden menetrendváltozás, ez is okozhat átmenetileg szokatlan helyzeteket a közlekedésben, a miskolciakat az MVK folyamatosan tájékoztatja majd a következő napokban az október 14-től életbe lépő új menetrend részleteiről, a többi közt szórólapok, plakátok és kitelepülések formájában is. Továbbá, kérjük, figyeljék a helyi médiát és az Önkormányzat kommunikációs csatornáit. A közlekedési társaság pedig a továbbiakban is várja az utazóközönség észrevételeit a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatosan.

További hírek

Olvasnivaló