Ugrás a tartalomra

Több százmilliós támogatás a diósgyőri sportolók felkészülésére

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 20. kedd 11:35
Háromszáz millió forint kormányzati támogatást kap a DVTK – jelentette be a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Deutsch Tamás hétfőn Miskolcon. A támogatást elsősorban a klub egyéni sportolói felkészülésének finanszírozására, edzéslehetőségeik biztosítására használják fel. A DVTK elnöke szerint négy sportolójuknak minden esélye megvan az idei olimpiai részvételre.
300 millió forinttal támogatják a diósgyőri sportolók felkészülését. Fotó: dvtk.eu

Több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatást biztosít a kormány 55 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.

Ezek közül megyénkből három lehet a program részese: vidéki nagyegyesületként a DVTK-t az észak-kelet magyarországi térség egyik, ha nem a legnagyobb, legmeghatározóbb sportegyesületeként 300 millió, a Miskolci Sportiskolát 13 millió, a Tiszaújvárosi Triatlon Sportegyesületet pedig 3 millió forinttal támogatják.

A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke hétfőn Sántha Gergellyel, a DVTK elnökével írta alá a támogatási szerződést. Az utána megtartott sajtótájékoztatón Deutsch Tamás elmondta, tavaly ősszel dolgozták ki, majd nyújtották be a kormánynak a programjukat.

– Úgy láttuk, ahogy sok más ágazatot, úgy a magyar sport világát is komoly problémák elé állította a koronavírus-járvány. A fővárosi és vidéki nagy, közepes és kis egyesületeknek is olyan problémákkal kellett szembesülniük, amiknek egy része anyagi természetű volt.

Bodonyi András, a DVTK kenusa bizakodva tekint előre, szeretné minél hamarabb megváltani a jegyét Tokióba C-1 1000 méteren. | Fotó: dvtk.eu

Javaslatukra egy olyan program indult, ami részben orvosolni kívánja a vidéki magyar sportegyesületek nehézségeit, amiket a koronavírus-járvány idézett elő. A szövetségi elnök azt is tudatta, hogy a programon keresztül a pandémia miatt idén nyárra halasztott olimpiára és paralimpiára indulási jogot szerzett sportolók minél nyugodtabb, jobb felkészülését is segítik.

Nemes Rita, a DVTK atlétája márciusban élete első felnőtt világversenyén indult Lengyelországban. A fedettpályás Európa-bajnokságon hatodik, azaz Eb pontszerző helyen végzett, ezzel nagyot lépett előre a tokiói olimpián való részvétel felé. | Fotó: magánarchívum

Sántha Gergely, a DVTK elnöke hangsúlyozta: a tavalyi év nagyon hátrányosan érintette a sportot, éppen ezért ez egy roppant fontos és hasznos támogatás. – Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy a vidéki nagyegyesületek közül a DVTK az, amelyik a legnagyobb támogatást kapta – emelte ki, hozzátéve: az idén 111. születésnapját ünneplő klubban jelenleg 22 sportág űzhető.

A támogatás összesen közel ezer utánpótlás és felnőtt diósgyőri sportolónak nyújt segítséget a minél eredményesebb sportszakmai munka folytatásához. – A járvány rendkívül súlyosan érintette a DVTK összes szakosztályát. A támogatást elsősorban egyéni sportolóink felkészülésének finanszírozására, edzéslehetőségeik biztosítására használjuk fel. Jelenleg négy olyan sportolónk is van – Gercsák Szabina, Nemes Rita, Medgyessy Dóra, valamint Bodonyi András –, akiknek minden esélye megvan arra, hogy a tokiói olimpián is képviselhetik majd Magyarországot – tudatta a DVTK elnöke.

További hírek

Olvasnivaló