Ugrás a tartalomra

Többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek

MTI
Utoljára módosítva
2020. május 26. kedd 15:49
Már lényegesen többen gyógyultak fel a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan aktívan fertőzöttek - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: a gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499 - tette hozzá.
    
Ismertette: az elmúlt 24 órában 15-tel nőtt a pozitív esetek száma, és nyolc  idős, krónikus betegségben szenvedő ember hunyt el.
    
Az aktív fertőzöttek 41 százaléka budapesti, 59 százalékuk vidéki; 436-ra csökkent a kórházban ápoltak száma, és 27-en vannak lélegeztetőgépen. Az új betegek közül ötöt Budapestről, négyet Pest megyéből, kettőt-kettőt Nógrád és Zala megyéből, egyet-egyet Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből regisztráltak.
    
Országszerte 100 ezer lakosra 38 pozitív eset jut, Budapesten ez a szám 102, Zala megyében 92, Fejérben 88, Komárom-Esztergomban 81, Pest megyében pedig 41 - közölte.
    
Kiemelte: a legnagyobb kihívás az, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, és egyre növekedjen a gyógyultak száma. Ezért a második ütemben újabb idősotthonokban, szociális intézményekben folytatódnak a szűrővizsgálatok.
    
Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a koronavírus által érintett intézmények száma nem nőtt. Ebben a 33 intézményben összesen 5991 embert ápolnak 2301 gondozóval, az ápoltak közül 886, a dolgozók közül 141 az igazolt fertőzöttek száma, 115-en haltak meg, és már 371-re nőtt a gyógyultak száma.     Müller Cecília beszélt arról is, hogy a baltimore-i John Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte 5,5 millió pozitív koronavírusos esetet regisztráltak, és 346 ezren hunytak el a betegségben. Az Egyesült Államokban 1,6 millió az igazolt fertőzöttek száma, és csaknem 98 ezer az elhunytaké, Brazíliában 363 ezer esetet regisztráltak és mintegy 23 ezren haltak meg a betegségben.
    
Európában 2 millió 73 ezer megerősített pozitív eset van, 174,5 ezer ember hunyt el a koronavírus miatt. Oroszországban 350 ezer igazolt koronavírusos esetet rögzítettek, közülük több mint 3600-an életüket vesztették.
    
Mint mondta, sok fertőzött van az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Ausztriában, utóbbi országban 16,5 ezer esetet igazoltak, és 641-en hunytak el a vírus okozta betegségben. A járvány által a leginkább érintett terület Tirol, Bécs, Alsó- és Felső-Ausztria.
    
Megjegyezte, hogy a nyers adatok nem összehasonlíthatók, de Magyarországon "a járvány lecsengő szakaszában örülhetünk azoknak az eredményeknek, amiket együtt, közösen elértünk".
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabadvízi fürdőhelyek értékelése. Az európai uniós szabályok szerint négyévente értékelik a vizek minőségét, Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott - tette hozzá.
    
Elmondta: 2019-ben országszerte 257 természetes fürdőhely üzemelt engedéllyel, ezek közül 237-ről készült 77 százalékban kiváló, 13 százalékban jó, 5 százalékban tűrhető kategóriájú minősítés.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!