Ugrás a tartalomra

Top 5: filmek speciális nézőpontból

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 18:51
December 3. a fogyatékos emberek világnapja. Ebből az alkalomból készítettünk egy toplistát, ami olyan filmeket rangsorol, melyekben speciális szükségű szereplők életébe nyerünk bepillantást

5. Charly – Virágot Algernonnak (1968)

Charly egy 32 éves, értelmi fogyatékos férfi. Algernon egy fehér egér, akinek révén Charly kapcsolatba kerül dr. Strauss-szal, aki pedig épp egy érdekes kísérletet folytat: egy olyan eljárást dolgoztak ki kollégáival, mely lehetővé teszi, hogy megnöveljék az ember intelligenciahányadosát. Charly alanya lesz egy agyműtétnek, mely után értelmi képessége rohamosan nőni kezd: ennek köszönhetően kitárul előtte a világ, és még a szerelem is rátalál. Azonban a műtét hatása múlandó, erre pedig Charly is ráébred.
A film alapműnek számít a témában, érzékeny adaptációja Daniel Keyes 1966-ban megjelent regényének.

Forrás: mafab

4. Egerek és emberek (1992)

Az Egerek és emberek szintén egy híres regény filmes átgondolása. John Steinbeck azonos című könyvével egyetemben a mozis változat is a múltszázad elejének Kaliforniájába vezeti nézőit, a nagy gazdasági világválság kellős közepébe. Soledad városkájának közelében furcsa párt tesz le az autóbusz. Közös vágyuk egy tanya, ahol gazdálkodhatnak, de az egyetlen dolog, amilyük van, amire építkezhetnek, az a barátságuk. George alacsony és fürge észjárású, társa, Lennie lomha, nehézfejű óriás. Utóbbi szereplőnek értelmi gyengesége miatt rettentő problémás a beilleszkedés a helyi közösségbe: az események folyása nem csak összezavarta Lennie-t, de olyan cselekedetre ösztönözte, amit barátja sem látott előre. A sodró lendületű mű a két vándormunkás tragédiába torkolló történetén keresztül vezeti be a nézőt a barátság és az emberi kapcsolatok lélektanába.

3. Üveg (2019)

M. Night Shyamalan  trilógiájának harmadik, záró része. Sokan a leggyengébbnek tartották a sorban ezt a darabot, amit Bruce Willis, Samuel L. Jackson,  James McAvoy és  Anya Taylor-Joy neve fémjelzett. A filmsorozat az emberi képességek kiélesedésével, az evolúció következő lépcsőjével: a szuperemberek létrejöttével foglalkozik. Mindezen események elindítója pedig az anti hős, akiről ez a rész kapta a nevét. Mr. Üveg az egyik legjobban körbeírt karakter, aki hihetetlen intellektusával ellensúlyozza testi gyengeségeit (akár egy leheletfinom érintéstől is eltörhet bármelyik csontja). Tettei nyomán egy hihetetlen, szuperhősökre és szupergonoszokra épülő képregényvilág születik.

 

2. Az Esőember (1988)

Az elkényeztetett szépfiúnak és Savant-szindrómás autista bátyjának sztoriját sokan ismerik. Egy jelentős összegű hagyatékhoz jut a testvérpár, ami Charliet arra sarkallja, hogy az intézetben élő Raymond gyámja legyen – így hozzáférve bátyja részéhez is. De Raymond komoly kihívások elé állítja a könnyű élethez szokott öccsét furcsának tűnő szokásaival, viselkedésével: berögzült, már-már mániákus dolgaival kapcsolatban egy tapodtat sem enged. Minden megváltozik azonban kettőjük között a film végére, Charlie őszintén megszereti bátyját, megbarátkozik annak szokásaival. A Savant-szindrómás Raymondot alakító Dustin Hoffman legjobb férfi főszerepért járó oscar-díjas alakítása örök mementó: aki látta, nem felejti.


1. Forrest Gump (1994)

Ha egész életedben a futás megy a legjobban, akkor sem tudsz elmenekülni a sosod elől. Az enyhe értelmi fogyatékossággal élő Forrest Gumpnak azonban ez majdnem sikerül. A film tulajdonképpen egy pikareszk: gyerekkorától kezdve utazhatunk együtt az életének fontosabb állomásain a főszereplővel. Fogyatékossága ellenére Forrest valahogy mindig az események középpontjába kerül: kalandjai átívelnek számos történelmi pillanaton. A fiú volt amerikaifutball-sztár, háborús hős, pingpongozó az Egyesült Államok színeiben, kapitánykodott egy rákászhajón, és futott-futott-futott, majd egyszercsak megállt. Mert az életben van, hogy futni kell, és van, hogy eljön az ideje annak is, hogy megálljunk. Bár sok cél mozgatta a Tom Hanks által zseniálisan megformált karaktert, mindig a szerelem bizonyult a legerősebb motiváló erőnek. Aztán ez is megváltozott persze. Mert Forrest egy ilyen srác, és ez egy ilyen film. Nézéséhez nagyképernyős szívet és egy doboz bonbont ajánlunk!

Programok

Jelenleg nincsenek programok!