Ugrás a tartalomra

Törvénytelennek tekinti a kormányt, kivonult a parlamentből a DK

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. május 16. hétfő 14:04
„A megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben. A törvényesség a DK elnöke szerint „nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés”.

„Ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot”, „a nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen az államhatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen, márpedig Önök ezt teszik” - fogalmazott a korábbi miniszterelnök, a DK elnöke.

- Az igaz, hogy megnyerte a Fidesz a választást, de „a választás nem fejezi ki mindig a népakaratot” – vélekedett Gyurcsány Ferenc. Csak akkor van ez így szerinte, ha a választás szabad és tisztességes, ha „a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel jutnak el a választókkal, akik szabad és nyílt vitában választhatnak a programok közül.” De Magyarországon nem ez a helyzet.

„Az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált, erőszakos, hazug nyilvánossága vesz minket körül. Ha manipulált a nyilvánosság, akkor nem szabad a választás, ha pedig nem szabad a választás, akkor az nem fejezi ki a valóságos népakaratot, ezért az ilyen választáson nyugvó kormány nem törvényes” - fogalmazott a DK elnöke.

Arról is beszélt a parlamentben, hogy „a Fidesz és kormánya háborút visel hazánk ellen”. Ennek különlegessége, hogy nem valamiért, hanem önmagáért van. „A háború okozta fenyegetettség megfosztja a nemzetet a racionális mérlegelés, döntésképességétől”, mert a kreált ellenség elleni gyűlöletet akkor is egységet teremt, amikor szabadon, önállóan kellene gondolkodni és cselekedni.

Fotó: Huszti István/Telex

Orbán Viktor kormányát nemcsak törvénytelennek, hanem végletesen erkölcstelennek is tartjuk” – mondta Gyurcsány.

„Önök az elmúlt 12 évben tönkre tették a hazánkat” – jelentette ki a DK elnöke, és a nemzetközi helyzetről azt mondta, egyedül maradt Orbán, „már csak bajkeverő politikusok és bajkeverő országok barátságára számíthatunk”.

„Önök a nagyszerű nemzet helyébe egy kisszerű országot ültetnének, szégyent hozva a magyar történelemre és a jelenre. Mégis diadalt ül itt most a többség, (…) mert önelégült vakságukban nem látják, hogy a történelem mást tartogat a hazának” – fogalmazott Gyurcsány, és azt ígérte, szabad, európai életért, vigyázó otthonért, befogadó nemzetért fognak küzdeni.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalása után, a kormányzati válasz előtt Kövér László külön szólt hozzá. Azt mondta, az, hogy nem szakította félbe, nem azt jelenti, hogy tűrné majd a jövőben, amit Gyurcsány mondott.

„Önnek nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban” – mondta Kövér, aki szerint minden létező bűnt elkövetett a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen Gyurcsány, amire személyes példákat is tudna mondani, de attól „most megkíméli” a házat.

„Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, legalábbis ha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni” – mondta Kövér.

Gyurcsány napirend előttijére – Kövér után – Dömötör Csaba államtitkár válaszolt a kormány részéről.

„Egyáltalán nem lepődünk meg azon, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el egy demokratikus választás eredményét. Azon sem lepődünk meg, hogy a baloldal csak és kizárólag akkor fogadja el egy demokratikus választás eredményét, ha ők nyernek” – kezdte Dömötör. Gyurcsány erőszakossággal kapcsolatos felvetésére pedig úgy reagált:

„hogy nem szakad le a plafon, amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen, azóta sem kért bocsánatot”. Dömötör szerint a választásnak sok tanulsága van, például, hogy a baloldal lemondott a megújulás lehetőségéről, mindenki aláírt Gyurcsánynak, meg is lett az eredménye: a DK a vezető ereje.

Dömötör szerint a baloldal a háború és a béke ügyében is rossz oldalra állt, az emberek tudták, hogy ha a baloldal nyer, az ország közelebb lenne a háborúhoz. Sokadjára szavazták ki az emberek a baloldalt, és mindaddig, amíg Gyurcsány Ferenc a vezetőjük, ez így is marad, zárta Dömötör.

A DK frakciója kivonult Kövér figyelmeztetése után a teremből.

További hírek

Olvasnivaló