Ugrás a tartalomra

Tovább apadnak a folyók Borsodban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 19. hétfő 15:57
A Sajó és a Bódva már a teljes hazai szakaszon apad, de az elhúzódó tetőzés után a héten a Hernádon is javul majd a helyzet.
Gépjármű gázol a vízben a Hernád folyó áradása miatt lezárt úton Bőcsön 2020. október 18-án. A Sajólád és Bőcs közötti útszakaszt is lezárták a forgalom elől, így Belső-Bőcs településrész egyelőre nem közelíthető meg közúton. MTI/Vajda János

Lassú apadás kezdődött a Sajón, a Hernádon és az Ipolyon is, ami várhatóan a következő napokban is folytatódik, mivel a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani - közölte szerkesztőségünkkel hétfőn az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) sajtószóvivője. 

Siklós Gabriella lapunknak úgy fogalmazott, a Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés  Kesztyéten térségében jár.

- Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópetrinél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá - hangsúlyozta.
    
További jó hír, hogy a Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult. A vízügy jelzése szerint a Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, amelynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szintje alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra lesz az első fok szintje alatt.

- Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád-vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe, a Bodrogon pedig úgy vonul le az árhullám, hogy várhatóan nem éri el az első fok szintjét sem - tette hozzá a szóvivő.
    
A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltésszivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek.

További hírek

Olvasnivaló