Ugrás a tartalomra

Tovább folytatódik a kutatás a medve után

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. október 19. hétfő 21:03
Mintegy tucatnyian keresik azt a medvét, amely a hétvégén kezdett kóborolni a városrészben. 
Fotók: Juhász Ákos

Az elmúlt napokban nagy izgalmakat keltett a medve, amely megjelent Miskolc határában, Lyukóvölgyben, illetve az Újgyőri főtér közelében is. A Bükki Nemzeti Park munkatársai a rendészek segítségével megpróbálják a nyomok keresésével feltérképezni, hogy hol tartózkodhat a medve. A hétfői, közös járőrözés előtt a rendészet Operatív Központjában tartottak eligazítást. Soltész Dávid, a MIÖR járőrszolgálati csoportjának vezetője elmondta, a hatékonyabb felderítés érdekében hívták segítségül a Bükki Nemzeti Park szakembereit. 

- Nem megszokott feladatról van szó, ezért kértük az ebben jártas szakemberek segítségét. A nemzeti park helyszínre irányított kollégái, illetve a mi operatív állományunk közösen deríti fel a medveészleléseket, illetve az állat esetleges közlekedési útvonalát. A kutatásban a rendészet mezőőri szolgálata vesz részt, kilencen járják a területet szürkületig – tájékoztatott. A további járőrözésről a helyszíni tapasztalatok tükrében döntenek. Abban az esetben függesztik fel a járőrözést, ha a szakemberek megállapítják, hogy a medve távozott a környékről, és nem szükséges a további keresése. Addig is az önkormányzat rendészei a kutatással párhuzamosan sorra tájékoztatják a lakosságot a kóborló állatról és felhívják figyelmüket az óvintézkedésekre.

Több helyen is észlelték

A nemzeti park szakreferense szerint a medve – főleg a tél közeledtével - a nyugalmat, az erdőt keresi, valószínűleg szeretne visszatérni otthonába, hiszen nem a városi élet a természetes élőhelye. Hétfőn a Lyukóvölgytől keletre és nyugatra eső területeket fésülik át: 
- Először is azt kell tisztázni, hogy hol van a medve, hogy megakadályozhassuk a lakosság és a medve találkozását, illetve az ezzel járó esetleges konfliktusokat – tájékoztatott Gombkötő Péter, Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság Zoológiai szakreferense. Mint mondta, a medve előfordulásával kapcsolatban több helyről is érkeztek hitelesnek tűnő megfigyelések, van, aki a Kisgyőr-Harsányi út környékén, más a Lyukóvölgyben észlelte az állatot hétfőn kora reggel. 

Gomkötő Péter,a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság zoológiai szakreferense

A szakemberek szerint a medve alig egy méter magasságú és mintegy száz kilogramm súlyú lehet, nem kifejlett egyedről van szó. Egyelőre még az sem tisztázott teljes bizonyossággal, hogy egy, esetleg két medve járhatja a környéket, bár utóbbi kevésbé esélyes. - A szakemberek úgy gondolják, hogy egy állatról lehet szó. Területileg és időben is széthúzó észlelések vannak, ezért lehet akár két állatról is szó. A mai nap folyamán megpróbáljuk kizárni, hogy több állatról beszélünk-e – tette hozzá Gomkötő Péter. 

Mi történik, ha megvan a medve? 

Amennyiben a szakemberek megtalálják az állatot, megpróbálják majd kihajtani a lakott területről és visszaterelni az erdőbe. Védett állatról van szó, ezért lelőni, befogni biztosan nem fogják. 

Nem játék, nem üldözzük! 

Vasárnap több videó is előkerült a Miskolcon megjelent medvéről. Az egyiken az állat a Testvériség utcán vágtat épp az Andrássy utca felé. A medvét autóval üldözték a város főtengelyét jelentő négysávos útra.  –  Ebben az esetben közveszély okozás történt. Ez mind a medvét, amely egy fokozottan védett állat, mind az emberi biztonságot messzemenően veszélyeztető cselekmény. Ezektől tartózkodni, kerülni kell, ha medvét észlelünk! Az állatot ne csaljuk magunkhoz, ne vonzzuk be, ha pedig észleljük, akkor próbáljuk elkerülni – hangsúlyozta Gombkötő Péter.

Lovas polgárőrök is érkeznek

A járőrözés helyszínen járt Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki mind a szakemberekkel, mind a rendészekkel folyamatosan egyeztet. - Az alapvető cél az, hogy a medve visszakerüljön a saját életterébe, ezért az elsődleges feladat az lesz, hogy a medvét visszatereljék arra az élőhelyre, ahonnan jött, illetve biztosítsák azt, hogy a lakóterület környékén ne tartózkodjon – fogalmazott a polgármester, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy délután tovább erősödik a kutatás, akkor lovas polgárőrök is érkeznek a területre. 
 
Továbbra is mindenkit óvatosságra intünk, kerüljék az állatot, ne próbáljanak a közelébe menni, valamint ha látják, haladéktalanul hívják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának alábbi ügyeleti telefonszámát +36 30 861-3808.

További hírek

Olvasnivaló