Ugrás a tartalomra

Triplázódó energiaárak miatt szenvednek a közműszolgáltatók

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 24. hétfő 10:45
Csak az áram árának emelkedése másfél milliárd forintos többletköltséget jelent idén a Holding és tagvállalatai, valamint az önkormányzati intézmények számára. A közműszolgáltatók állami kompenzációban reménykednek, egyébként komoly gazdálkodási nehézségekkel kell szembenézniük 2022-ben. Körkép.
Az elszállt energiaárak komoly nehézséget okoznak a közműszolgáltatóknak

A lakossági felhasználók, akik az egyetemes szolgáltatás keretében vásárolják a földgázt és a villamosenergiát, a rögzített rezsidíjak miatt jelenleg semmit nem érzékelnek az árak „elszállásából” – a vállalkozások és az intézmények azonban a szabadpiaci kereskedelemben tudják ezeket az energiahordozókat beszerezni, ahol ezen hatások már jelentősen érzékelhetők. Az elmúlt időszakban több városi távhőcég került nehéz helyzetbe, a gázkereskedő felmondta az érvényes szerződésüket. A kormány rendeletileg szabályozta ezekre az egyedi esetkere vonatkozó eljárási rendet. A miskolci önkormányzati intézmények és gazdálkodó szervezetek, valamint a Miskolc Holding Zrt. és társaságai az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötöttek földgáz-kereskedelmi szerződést. A távhőszolgáltatás esetében a szolgáltatók ártámogatásban részesülnek.

A földgáz drasztikus drágulása miatt azonban az előző évhez képest 580 millió forint többlettköltséggel vásárolták meg a jelenlegi – 2022. október 1-jéig tartó – gázévre szükséges fölgáz-mennyiséget. A villamosenergiát szintén közösen vásárolják, decemberben lezárult a közbeszerzési eljárás, a legjobb ajánlat szerint idén 62 forintot fizetnek kilowattóránként, ami 1,5 milliárd forintos többletköltséget jelent – ez háromszor nagyobb éves költség, mint ami 2021-ben volt.

Csak a MIHŐ esetében az áram árának emelkedése pedig mintegy 370 milliós plusz terhet jelent a szolgáltatónak.
– A villamosenergia többletköltségeire a hatósági távhő-ártámogatás nem nyújt fedezetet, ezért a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felé ártámogatási-felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be – tájékoztatott a MIHŐ.

„Nagyon rosszul érinti” a MIVÍZ Kft.-t is a villamosenergia árának emelkedése.
– Az üzemeltetés költségei jelentősen meg fognak emelkedni, ez a napi működést az első negyedévben még biztosan nem veszélyezteti. Viszont mivel egyéb költségelemeknél is van jelentős drágulás, így a kilátások már rövidtávon sem biztatók – mutatnak rá.

A MIVÍZ Kft.-nél a villamosenergia esetében nagyságrendileg 250 millió forint, a földgáz esetében 12 millió forint, míg az üzemanyagok esetében 24 millió forint többletköltséget okoz az energiaárak emelkedése.
– Megoldást jelenthetne egy állami kompenzáció, de erre semmilyen ígéretet nem kaptunk eddig. Mivel a szolgáltatási díjaink változatlanok, így komoly gazdálkodási nehézségekkel kell számolni. A szolgáltatás biztonságából azonban nem engedhetünk.

Nehéz helyzetbe kerültek a tömegközlekedési társaságok is, a plusz költségek kigazdálkodása „rendkívüli nehézségeket okoz” az MVK Zrt. számára. Már a 2021-es üzleti tervtől is jelentősen eltértek, 2022-re pedig további több mint 550 millió forint többletköltséget kénytelenek betervezni. A gázolajár-robbanás miatt például több mint 30 százalékkal nőnek a költségek, és 210 millió forintot tesz ki, hogy október 1-jétől a földgáz egységdíja a korábbi nettó 62 forintról 135-re nőtt köbméterenként.

– Úgy gondoljuk, a megnövekedett energiaköltségekhez kell igazítani a működési támogatást, ami elsősorban önkormányzati feladat, de annak biztosításához elengedhetetlen lenne visszaállítani a korábbiakhoz hasonló állami szerepvállalást is.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!