Ugrás a tartalomra

Tudja, mikor volt az utolsó kivégzés Miskolcon? (1. rész)

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. november 20. szombat 12:14
Olyan szakemberekkel jártunk az akasztások helyszínén, akik professzionálisan foglalkoztak a témával. Kis Józef levéltáros az 1956-os forradalom hőseiről is beszélt nekünk, míg Markos Éva gyerekkorára emlékezett vissza, amikor többször is végighallgatta börtönőr szüleitől az avasi gyermekgyilkos apa történetét. A témát öt cikkben dolgozzuk fel. Íme az első rész:
Képünk csak illusztráció, forrás: origo.hu

1982. február 5-én akasztották fel Kohányi Ferencet, ezzel ő volt az utolsó, akit Miskolcon végeztek ki. A három gyermekét meggyilkoló apa történetét a korabeli sajtóban megtalálni, hiszen óriási felháborodást váltott ki. 

A négygyermekes család az Avason élt, a feleség azonban elhagyta férjét és gyermekeit, átköltözött egy közeli bérházba. A férfi úgy akarta visszaszerezni vagy megbüntetni a nőt, hogy megfenyegette, megöli a gyerekeiket, ha nem jön haza hozzá. Ezt legidősebb, tízéves fiával üzente meg neki: átküldte a gyereket az anyjához, aki úgy gondolta, ha nem adja át az üzenetet, be sem váltja apja az ígéretét. Tévedett. Kohányi felvitte a két és féléves kislányát, az ötéves és a hétéves gyermekét a tízemeletes tetejére. Kiültette őket a párkányra háttal a mélységnek, és a kicsivel kezdve sorban hátralökte kis testüket. A hétéves, látva a történteket, elszaladt, de az apja utánaugrott, elkapta és őt is a mélybe taszította. Ezek után nyugodt léptekkel lesétált a tetőről a tízemeletes lépcsőin, az utcán megnézte a holttesteket. Mikor látta, hogy egyikük még mozog, nyöszörög, a segítségükre siető embereknek odaszólt: adjanak neki vizet, majd zsebkendővel letakarta a haldokló arcát. 

Képünk csak illusztráció, fotó: Juhász Ákos

Közönye, szívtelensége felkorbácsolta az egyre növekvő tömeg érzelmeit, lincshangulat alakult ki ezen a meleg nyári délutánon, 1981 júliusában. Egy szabadnapos rendőr a saját autójába kísérte a férfit, hogy megvédje őt az emberek haragjától. A kiérkező nyomozók némelyike legszívesebben lelőtte volna. Még a gyerekek temetésén is hatalmas volt a zúgolódás, az anyát is hibáztatták, hogy miért hagyta ott gyermekeit ennek az őrültnek. (Az előzmények ismerete nélkül könnyen alkotunk ítéletet a végkifejletből, amit a szituációban lévők előre nem látnak, mert nem hisznek el, hogy megtörténhet, míg meg nem történik – szerk. megj.)

A folytatásban elmondjuk, mikor tört meg végül a hidegvérű gyilkos, mennyi a száma a Miskolcon kivégzetteknek, emlékezünk '56 hőseire, majd bemutatjuk az utolsó hóhért Magyarországon, végül érveket sorakoztatunk fel a halálbüntetés mellett és ellen. Ugyanezt a címet kell keresni, tartsanak velünk a folytatásban is!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!