Ugrás a tartalomra

Tudják, hogy nyáron sokkal fontosabb a véradás, mint máskor

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 21. szerda 15:38
Évente szervez véradást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Szerdán a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat mellett a Rádió M-mel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságával fogtak össze, hogy ne akadozzon a vérellátás.
Fotó: Juhász Ákos

Négy és fél deci vérrel három élet menthető meg. Éppen ezért Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke is rendszeres véradó. 

– Volt időszak, amikor egészségügyi okokból nem csatlakozhattam a véradókhoz, de ez már tavaly megszakadt. Örömmel nyújtom a karomat, hogy segíthessek másokon. Nagyon fontos, hogy nyári időszakban is elegendő vér álljon rendelkezésre az egészségügyben, ezért szervezzük meg évente a véradást – mondta az elnök.

Ráski Brigitta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Miskolc területi véradásszervezője elmondta, az eseményre jelentkezhet, aki már elmúlt tizennyolc éves vagy még nincs hatvanöt esztendős, testsúlya eléri az ötven kilogrammot és egészségesnek érzi magát. 

– Két véradás között minimum ötvenhat napot kell várni. Nők évente négyszer, férfiak ötször nyújthatják karjukat – sorolta a szempontokat a szervező, aki hozzátette, nyáron nehezebb tűhegyre keríteni a segítőket. – Az iskolák bezárása miatt ilyenkor nehezebben tudjuk megszólítani a diákokat, illetve a szabadságolások miatt sokan nem is tartózkodnak a városban, ráadásul felborulnak a hétköznapok. Így a hasonló szervezéseken túl rendezvényekhez próbálunk csatlakozni ezen időszak alatt. 

Idén a Rádió M csapatából is érkeztek véradók. Például Tóth Péter műsorvezető a kilencvenes évekre emlékezett vissza.

– Annak idején még szabadságot kaptak a munkavállalók, ha elmentek véradásra, így boldog-boldogtalan részt akart venni rajta. Az én indíttatásom már akkor is az volt, hogy segítsek azokon, akiknek szüksége lehet az én véremre. Aztán mikor családon belül kellett adni, akkor döbbentem rá, hogy akár én is rászorulhatok majd egyszer erre. Végül rendszeres véradó lettem, évente kétszer is szánok időt rá – mondta.

Taskó József ugyan már nem adhat vért a kora és kisebb betegségei miatt, mégis szívesen nyújt lehetőséget kollégáinak. – A véradás nemes emberi cselekedet – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

Minden véradó kézműves szappant, gyertyát és kitűzőt kapott ajándékba, melyet a Magyar Vöröskereszt társadalmi vállalkozása, a Tű, Cérna, Szeretet Varroda ajánlott fel. A hétköznapi hősök közül öt szerencsésnek a Megyeháza Étterem gondoskodott az aznapi ebédjéről. Kisorsoltak még sajtcsomagokat és Rádió M-es ajándékokat.

További hírek

Olvasnivaló