Ugrás a tartalomra

Új alapokra helyezték a miskolci buszok és villamosok menetrendjét

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 17. szombat 15:43
A cég szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy a miskolci és Miskolc környéki munkavállalók, valamint az újranyíló oktatási intézmények dolgozói rendben elérjék utazási céljaikat.
Fotó: Mocsári László

A kormányzati intézkedésekhez igazodva ismét változik a miskolci autóbuszok és villamosok menetrendje. Április 17-étől a rendkívüli menetrendet egy bővített tanszünetire cserélik – erről közleményben tájékoztatta a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) lapunk szerkesztőségét.

A közlekedési cég felhívja arra is a figyelmet, hogy a megjelenő új menetrend a tanulmányi időszakban és a tanszünetben érvényes menetrendet is tartalmazza, és a veszélyhelyzetben alkalmazott korlátozó intézkedések függvényében fogják alkalmazni ezt vagy azt.
A változás a jelenlegihez képest 216 többletjáratot jelent munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. A legszembetűnőbb változás, hogy az autóbuszok hajnal 4-től este 11 óráig, a villamosok hajnal 3-tól szintén este 11-ig közlekednek majd. Az üzemidő-változás miatt felszabaduló járatok napközben közlekednek, így is elősegítve a csúcsidőszaki járatsűrítést. A járművek kihasználtságát folyamatosan figyeli majd az MVK. Amennyiben ez eléri az ötven százalékot, rásegítőjáratokat indítanak.

A tanulmányi időszakban és a tanszünetben érvényes menetrendet a veszélyhelyzetben alkalmazott korlátozó intézkedések függvényében fogják alkalmazni.

Juhász János villamosközlekedési igazgató úgy fogalmazott, az új menetrend tervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy ott sűrítsék a járatokat, ahol magasabb utazási igények jelentkeznek.

- Szem előtt tartottuk a boltok, szolgáltatók újranyitását, az iskolák kinyitását, a várható utazási igényeket hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a patikák, az élelmiszerüzletek és a nagy munkáltatók dolgozói, illetve a miskolci és Miskolc környéki munkavállalók továbbra is időben el tudjanak jutni a munkahelyükre, igazodva az éjszakai kijárási korlátozások módosulásához – mondta Juhász János. Hozzátéve: a továbbiakban is figyelemmel kísérik a járványügyi intézkedések változását, és amikor például május 10-én a felső tagozatos és a középiskolás diákok is visszatérnek a jelenléti oktatásra, további menetrendi változásokra lehet számítani.

Annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, a tanulmányi időszakban érvényes menetrend háttérszíne fehér, a tanszünetben érvényesé sárga az új menetrendkönyvben. Az MVK hozzáteszi, azoknál a járatoknál, ahol nincs külön tanulmányi időszakban és tanszünetben érvényes menetrend, az oldal háttérszíne szintén fehér.

A csúcsban több

Az új érvényes menetrendben tanulmányi időszakban (most szombattól még egyelőre nem ezt, hanem a tanszünetit vezetik be – a szerző) a március 18-a óta érvényeshez képest reggel 4 és 9 óra között 146 többletjárat szerepel, míg a délutáni csúcsidőben, 13 és 18 óra között 156 többletautóbusz- és villamos-járat került a menetrendbe.

A tanszüneti időszakban a március 18-án bevezetetthez képest reggel 4 és 9 óra között 112 többletjárat szerepel, míg a délutáni csúcsidőben 13 és 18 óra között 104 többletautóbusz- és villamos-járat került a menetrendbe.

Buszok

A vonalhálózatban is lesznek változások. Hétvégén például az 1B-s járatok helyett valamennyi 1-es autóbusz Berekalja érintésével közlekedik. Megszűnik az 1É jelzésű éjszakai, valamint a 12G viszonylatjelzésű garázsmeneti járat.

A 2-es, 12-es, 5-ös, 30-as és 67-es autóbuszvonalak helyett a velük vonalpárt alkotó viszonylatokat lehet a továbbiakban igénybe venni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 2-es és 12-es autóbuszok helyett a 20-assal, az 5-ös helyett a 15-össel, a 30-as helyett a 31-essel, valamint a 67-es helyett a 19-es autóbuszokkal lehet majd közlekedni.

A járványügyi helyzet okán bevezetett módosításoktól függetlenül ugyan, de további változás az is, hogy a 240-es viszonylaton a Mechatronikai Iparik Park bővítése miatt új útvonalon közlekednek az MVK autóbuszai.

Villamos

A tanulmányi időszakban munkanapokon, valamint tanszünetben, szabadnapokon és munkaszüneti napokon, amikor a 2-es villamos nem közlekedik, akkor helyette az Újgyőri főtér és a Vasgyár között közlekedő 9-es, 19-es, 29-es, és 68-as számjelzésű autóbuszok vehetők igénybe villamosbérlettel, illetve a papíralapú jegy másik végének érvényesítésével.

Példaként: az 1-es villamosról történő átszállás esetén a villamoson érvényesített menetjegy a Vasgyárig jogosít utazásra, ha az említett autóbuszokon a jegy másik végét is érvényesítjük. Ellenkező irányban történő utazásnál átszálláskor ugyanilyen módon kell kezelni a jegyet. A mobiljegy kizárólag egy útra szól, csak azon a járaton használható, amelyiken érvényesítették.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!