Ugrás a tartalomra

Új tetőt kap az Avasi tornacsarnoka

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 09. szerda 18:49
A beruházásra csaknem 380 millió forintos támogatást kapott a kormánytól a tankerület.

Tavaszra készülhet el az Avasi Gimnázium tornacsarnokának új teteje. A kivitelezésre mintegy háromszázhetvenkilenc millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól az intézményt is működtető Miskolci Tankerületi Központ – hangzott el az Avasi előtt szerdán megtartott sajtótájékoztatón. 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az avasi városrész, a gimnazisták, a környékbeli lakók nem maradhatnak tornacsarnok nélkül, ezért hosszú ideje lobbizott a rekonstrukció érdekében.

- Mindannyiunk közös érdeke, hogy az Avason is legyen tisztességes helye a sportnak és az egészséges életmódnak. Ezen kívül alapvető igény, hogy egy ilyen jelentős intézménynek saját tornacsarnoka legyen, ne szoruljon arra hosszútávon, hogy minden testnevelés órát más intézmények csarnokaiban kelljen megoldani.  – jelentette ki a politikus, aki hozzátette: már csak néhány hónapot kell „böjtölnie” az avasisoknak, a remények szerint ugyanis 2021. tavaszára elkészülnek a munkával.

Életveszélyessé vált

Miklós Tamás, dr. László István és Csöbör Katalin - Fotó: Juhász Ákos

A tornacsarnok csaknem két éve van zárva, akkor egy lehajtható kosárpalánk felszerelése közben derült ki, hogy a tetőszerkezet életveszélyes. A szakértői vélemények tükrében a Miskolci Tankerületi Központ a létesítmény átmeneti bezárása mellett döntött. 

Dr. László István tankerületi igazgató úgy fogalmazott, az elmúlt években hatalmas összefogás alakul ki az üggyel kapcsolatban: nagyon sok ember dolgozott a háttérben azért, hogy a munkákhoz szükséges támogatást megkaphassák, hiszen önerőből a rekonstrukciót nem tudták volna finanszírozni. Az igazgató személyesen is köszönetet mondott Csöbör Katalin mellett Maruzsa Zoltánnak, az EMMI köznevelésért felelős államtitkárnak, és Horváth Zitának, a Miskolci Egyetem rektorának, korábbi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárnak is.

Komplex beruházás

Kiemelte, a tornacsarnok újjáépítése meglehetősen komplex beruházás, már a tervezés sem volt egyszerű feladat a mérnökök számára. 

- Az építkezés sem lesz egyszerű, de számunkra már nagyon jó hír, hogy elkezdődött az új tetőszerkezeti elemek gyártása. A kivitelező várhatóan októberben kezdi a korábbi tetőszerkezet bontását és az új elemek beépítését. A beruházás során a nem olyan régen lerakott sportpadlót is cserélni kell majd, viszont szerencsére a támogatás ezt, és még néhány elengedhetetlen felújítási munkát is tartalmaz – tette hozzá. 

Csaknem két éve üres. - Fotó: Juhász Ákos

Végül Miklós Tamás, az Avasi Gimnázium intézményvezetője mondott köszönetet mindenkinek, aki a segítségükre sietett. „Bár az Avasi elsősorban a kiemelkedő nyelvoktatásáról híres, el kell mondjam, hogy diákjaink nagyon jó eredményeket produkálnak sport terén is: többek között tornában, úszásban, fekvenyomásban, vagy röplabdában is jeleskednek. Emellett rendszeresen részt vesznek diákolimpiákon és országos megmérettetéseken is” – jelentette ki Miklós Tamás. Hozzáfűzte: a tornacsarnok rekonstrukciója azért is elengedhetetlen, mert az Avasi a jövőben is szeretne központja lenni a város és a városrész sport- és kulturális rendezvényeinek is.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!