Ugrás a tartalomra

Újraindulás: ismét tartanak fogadóórát a képviselők

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 01. szombat 17:55
Az elmúlt hetekben ahogyan „újraindult” a város, az élet, az önkormányzati képviselőknek lehetőségük adódik ismét közvetlen kapcsolatba lépni választóikkal. A tavaly közgyűlési többséget elnyert Velünk a Város frakció tagjai is fogadóórák, lakossági fórumok sorát tartották a legutóbbi időszakban, ezek tapasztalatairól kérdeztünk néhány képviselőt.

Cseléné Figula Edina arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet hónapjai alatt is sok privát üzenetet kapott, s igény szerint személyes találkozókat is szervezett a választókkal. Emiatt úgy gondolja, nem érezték a képviselő hiányát a helyiek.

– Hosszú kihagyás után Szirmán is megtartottuk első fogadóóránkat. Szerencsére nem torlódtak egymásra a jelzések, kérések. Folyamatos volt az ügyintézés. A múlt héten tartott fogadóórán jelen volt a Magyar Közút Zrt. munkatársa, valamint a körzeti rendészünk is. – Mint jelezte, számított arra, hogy több kérdés hangzik el a felújított fő úttal kapcsolatban. A csapadékvíz-elvezetéssel volt probléma a Miskolci úton történt felújítás nyomán. – Ezt a gondot egyeztetés után, hétfőn orvosolta a Közút Zrt. A rendészethez is érkezett kérés, hiszen az elmúlt hetekben gyakoribbá vált az előkertek virágainak eltulajdonítása. Ígérték, nagyobb figyelmet fordítanak a problémára. Továbbra is gondot okoz az elhanyagolt magáningatlanok helyzete. Ebben segítséget kértem, hiszen a magánterületeken a város nem végezhet gaztalanítást. A tulajdonosokkal felvesszük a kapcsolatot. Az esővíz-elvezetés ügyében szombaton bejárást tartottunk a Városgazda Kft. munkatársával és július 31-én délután fél 6-tól utcafórumon beszéljük meg a Pólya és Benczúr út lakóival, hogy mit tehetünk ez ügyben.

mokrai fogadóóra

– Többé-kevésbé ugyanazokkal, ugyanolyan problémákkal fordultak hozzám a lakosok, mint más időszakokban: rossz a házukban a bejárati ajtó, újra kellene festeni a postaládát. És ezúttal is nyolcan jöttek el a fogadóóra, ennyi szokott lenni a létszám máskor is. Ami új témaként adódott, az egyértelműen a közeli „Y-híd” építkezése és annak várható hatásai – számolt be tapasztalatairól Mokrai Mihály, a 9. számú választókörzetből. – A beruházás ugyan nem a körzetünkben zajlik, de következményeit a Vörösmarty utcaiak is érezni fogják. Nagy az aggodalom az itt élőkben emiatt. Az út szélesítése, a körforgalom, az erre közlekedő autók számának bővülése, fakivágások, kapcsolódó utcák terhelhetősége: sok olyan kérdés, amire ma még nem könnyű számukra pontos válasszal szolgálni. Azon vagyok, hogy egyeztessek a tervezőkkel, a kivitelezőkkel, és amit megtudok, arról a postaládákba eljuttatandó térképes tájékoztató anyaggal szeretnék beszámolni a választóknak. Biztos vagyok benne, hogy ennek az előttünk álló önkormányzati ciklusnak ez lesz az egyik legfőbb ügye a városrészt illetően. Természetes, hogy nagyon érdekli az embereket.

Bazin Levente annyiban választott kissé más utat, hogy (esetenként a „szomszédos” Bartha Györggyel közösen) nem fogadóórákat hirdetett a veszélyhelyzet vége óta eltelt hetekben, hanem lakossági fórumokat, szabad téren. A fórumok egyik-másik helyszínen mindig valamilyen aktuális konkrét ügyhöz kötődtek, talán ezért is voltak bőven érdeklődők, amint a 16-os körzet képviselője összefoglalta számunkra.

– Az egyeztetések ennek köszönhetően, úgy érzem, eredményesek is. Hiszen az a lényeg, hogy az emberek akarata felszínre kerüljön és aszerint történjenek a beavatkozások, fejlesztések. Legyen szó egy pad kihelyezéséről, vagy egy régi játszótér kezdeményezett elbontásáról. Hova kerüljön az a pad? Tényleg elbontassuk a játszóteret? Vagy maradjon? Akár így, akár úgy, döntsünk közös akarattal. És akkor a választók is jobban magukénak érzik, ami születik, jobban odafigyelnek rá.

De mikről is volt szó az elmúlt hetekben? A Bertalan utcaiakkal arról beszéltek, legyen-e új, EU-konform játszótér, illetve hogyan tisztítsák az árkokat. A Finkey utcaiakkal a küszöbön álló ivóvízhálózati rekonstrukcióról: ez a beruházás több mint egy évtizede várat magára, néhány éve az akkori polgármester is megígérte az utcabelieknek – végül most jött el az ideje, hogy megvalósulhasson. A Pereces-patak egy részén mederépítés lesz jövőre, erről is fontos egyeztetni a Bollóalja utcaiakkal (hiszen kisebb kisajátításokkal jár). A jövő héten pedig bulgárföldi fórum esedékes, amelyen megintcsak padok, játszóterek állhatnak az érdeklődés középpontjában.

Varga Andreának (18-as körzet) Berekalján volt legutóbb dolga. Még a hó elején zajlott lakossági beszélgetésen összegyűjtötte azokat a problémákat, melyeket az MVK igazgatóságával való tárgyaláson igyekezett képviselni. Levélben tájékoztatta az önkormányzati céget, részletes helyzetképet mutatva a tapasztalt nehézségekről, sőt, meghívta az igazgatót és a menetrend összeállítását végző munkacsoportot egy helyszíni bejárásra. Ez meg is történt a múlt héten, az Árpád utca 8. szám előtti megállóból indulva.

– Gyalog indultunk tovább az Eper utcai megállóhoz. Közben megbeszéltük és megnéztük a levélben is jelzett problémákat. A csapat autóbuszvezető tagja jelezte azokat a nehézségeket, melyek szintén megoldásra szorulnak. Az autóbusz vonalát követve végül Felső-Majláthról villamossal érkeztünk a kiindulópontra. Az MVK vezetője és kollégái, megértve a problémáinkat, elkészítettek egy javaslatot, amelyet szeptember 1-től terveznek megvalósítani. Az MVK honlapján látható a tervezet, ezúton is kérem a lakosokat, nézzék meg és véleményezzék. Szeptember még messze van, az MVK-sok áttekintették, hogyan javíthatnak addig is a helyzeten. Ennek betudhatóan: délelőtt 9.45-kor is indul autóbusz a Berekaljáról. Munkanapokon este 22.50-kor Felső-Majláthról az 54-es autóbusz továbbmegy a Berekaljára. Az első busz a Berekaljáról 4:50-kor indul, így elérhetővé válik a 4:55-kor induló 54-es autóbusz a munkába jutás megkönnyítésére. Szeretném megköszönni a társaság nyitottságát és pozitív hozzáállását, a berekaljaiaknak pedig a türelmet és a konstruktív ötleteket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!