Ugrás a tartalomra

Valószínűleg egy égve maradt gyertya okozta a tüzet

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 15. péntek 15:06
A Sályi utcán álló tízemeletes bérház lakóinak rövid időn belül másodszor kellett átvészelniük egy tűzesetet.
Parai Roland képgalériája

Teljesen kiégett egy társasház ötödik emeleti lakásának egyik szobája Miskolcon, a Sályi István utcában pénteken hajnalban - adta hírül a katasztrófavédelem. A tűz kettő-három óra körül történt a szemtanúk beszámolója szerint – ezt az időpontot jelölték meg a hivatalos szervek is az oltás idejének.

A helyszínre érve hamar megtaláltuk a károsodott tömböt. Első ránézésre a panelház negyedik emeletéig nem utalt semmilyen jel arra, hogy itt néhány órával korábban még mentés folyt: az egyik ablakban a kirakott mikuláscsomagok sokkal békésebb napokat idéztek. Mikor azonban kicsit feljebb siklott a tekintetünk, azonnal szemet szúrt az ablaktalan, kormos fekete keret: sötét anyajegy a bérház derekán.

Az épület melletti füves területen egyéb nyomok is árulkodtak az éjszakai tűzesetről: fára csavarodott függöny, szétszórt, kormos műanyagdarabok.

Segítség a bajban

A parkolóban találkoztunk egy férfivel, aki épp a kiégett lakásba tartott: a család barátja, segíteni jött, amiben tud. Vele együtt mentünk fel a lifttel. A folyosón már maró füstszag fogadott minket, valamint kisebb sürgés-forgás: több szakember is vizsgálta a keletkezett károkat. Információink szerint a társasházi közös vagyonban nem keletkezett komolyabb kár. Az érintett ingatlan állapota más lapra tartozik: aki már látott tűzeset utáni kiégett panellakást, az el tudja képzelni, aki nem, az csak a képekből informálódhat - bár azok sem képesek visszaadni a fullasztó füstszagot, a még mindig lángforró falak melegét, az ablakokon átfutó téli huzat hangját. És persze a traumát sem.

Nem tudta megfékezni a lángokat

Az ingatlant, ahol a baleset történt, egy férfi bérli az anyjával. 
- Édesanyám jött be hozzám hajnalban, hogy baj van – emlékezett vissza a pár órával azelőtti eseményekre a szerencsétlenül járt férfi. – Mikor kinyitotta az ajtómat – ő a szomszéd szobában alszik – láttam, hogy ömlik be mögüle a füst, kiszaladtam, de akkor már magasra csaptak a lángok a helyiségben.

Egyből hívta a 112-t, majd maga próbálta eloltani a tüzet.

- Egy vödör vizet még sikerült hoznom, azt ráöntöttem, de nem történt semmi. Amikor láttam, hogy ez így nem fog menni, szóltam anyámnak, hogy azonnal menjen ki a lakásból, majd szaladtam, bekopogtam a szomszédokhoz, mondtam, hogy tűz van. Aztán visszajöttem, és igyekeztem tovább oltani, egészen addig, amíg meg nem érkeztek a rendőrök.

A bérház, bár nem a 13-as számot viseli, joggal pályázhatna az Avas legszerencsétlenebb épülete kétes címre: bő egy éven belül ez a második tűzeset, ami a lakóközösségben történt. 2019-ben egy kilencedik emeleti lakásának az előszobájában csaptak fel a lángok.

- A nyolcadikon lakom, akkor a felettem lévő lakás égett ki – mesélte egy idős hölgy a Miskolc Tv-nek. - Akkor én is károsultam, csak most, tavaly decemberben lett kész a felújítás. Erre megint ugyanaz történt. Szerencsére most belülről nem történt nálam baj, de az ajtómat betörték a mentés közben.

A ház bejáratánál állva azt tapasztaltuk, hogy nagy a forgalom. Nem csak a kárt mérni érkeztek a különböző szakemberek, de sokan jöttek például a rokonaikhoz, mikor meghallották, mi történt.

- A lányomék pár emelettel lejjebb laknak, de őket is érintette a dolog: beömlik hozzájuk a víz. Gondolom egy cső repedhetett meg, vagy ilyesmi – mondta egy hölgy, aki a lépcsőkön sietett felfelé. Egy másik lakó arról mesélt, hogy csak hallomásból tudja, mi történt.

- Én itthon sem voltam, reggel tudtam meg, hogy tűz volt. Szerencsére úgy tűnik, nálunk nem keletkezett kár.

Gyorsan eloltották

Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a tűzeset egy helyiséget érintett, a lángokat gyorsan eloltották.
- A veszély megszüntetéséig 94 lakónak kellett elhagynia az épületet. Ők egy melegedő autóbuszban várhatták meg az oltás végét.
A tűzben érintett lakás lakhatatlanná vált, de az eset során szerencsére senki nem sérült meg. A körülményeket egyelőre vizsgálják. Meg nem erősített információink szerint egy égve maradt gyertya okozta a bajt. 
Dojcsák Dávid elmondta, a tűzesetek többségét figyelmetlenség okozza: valaki égő cigarettával alszik el az ágyban, vagy gázon hagyja a fazekat. Ezek mellett az égve maradt gyertya is gyakori oka a tűznek. 
 

További hírek

Olvasnivaló