Ugrás a tartalomra

Változás jön az ivóvíznél

atv.hu / vg.hu
Utoljára módosítva
2023. január 06. péntek 15:05
Több összetevő alapján kell majd vizsgálni az ivóvizek minőségét, csökkeni fog egyes, egészségre kockázatos anyagok megengedett aránya, a magánkutaktól pedig a közműves hálózat használata felé kell terelni a lakosságot.

Január 12-ig kell átültetni a hazai jogrendbe az Európai Parlament és a Tanács 2020. december 22-én az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 2020/2184 irányelvét, amely öt fő területet érint – írja a vg.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felsorolt a magyarországi települések 2021-re vonatkozó vízminőségi jelentésében öt fő területet, így a kockázatalapú ivóvízminőség-felügyeletet ki kell terjeszteni a teljes ivóvízellátási láncra. Emellett a vizsgálandó paraméterek és határértékeik felülvizsgálata következik az új tudományos eredmények alapján, valamint a vízzel érintkező anyagok szabályozásának és engedélyezésének egységesítése jön létre az Európai Unió területén.

A lakossági tájékoztatást pedig át kell alakítani, fejleszteni kell az ivóvízbe vetett fogyasztói bizalmat, illetve az ivóvízhez nem vagy csak korlátozottan hozzáférő csoportok hozzáférésének javítását tűzétk ki.

Az ivóvíznek meg kell felelnie a vonatkozó minőségi határértékeknek, nem tartalmazhat olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai, fizikai vagy radiológiai anyagot, amely az emberi egészséget veszélyeztetheti. Kötelezővé válik új fertőtlenítési melléktermékek – klorát, haloecetsavak – vizsgálata azokban a vízellátó rendszerekben, amelyekben az indokolt. 

Az ólom és a króm határértéke 2036. január 12. után megfeleződik, ennek érdekében a szolgáltatói hálózatban lévő ólomcsövek és ólom bekötőcsöveket 15 éven belül le kell cserélni. Viszont a bór határértéke nő, ahol azt a geológiai adottságok indokolják. Közintézményekben a megfelelő ivóvízminőséget az ivóvízhasználat tényleges helyén kell biztosítani.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!