Ugrás a tartalomra

Van, ahol már felmondták a társasház takarítását

Kujan István/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 26. hétfő 09:17
Legalább 15 százalékkal kellene emelni jövőre a társasházak közös költségeit, kérdés, hogy a lakók ebbe belemennek-e.
A társasházakat is súlyosan érintik az elszabaduló energiaárak. | Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Az Elenic Kft. társasházkezelő Miskolcon és vonzáskörzetében jelenleg 76 társasházat kezel, Gyöngyösi Gábor közösképviselő elmondása szerint az energiaválság mindegyiket érinti, de szinte mindegyiket másképpen.

- Miskolci, városi környezetben még mindig a távfűtés a legelterjedtebb, a modernebb, újépítésű társasházaknál viszont gyakori a gázkazán, és sok helyen üzemelnek hőszivattyús rendszerek is. Ebből a szempontból nemcsak a gáz, hanem az áram árának elszállása is problémát fog okozni. A hőszivattyús rendszerek működtetésére ugyanis a kormány a H tarifát engedélyezte, ezt viszont csak a téli, fűtési szezonban hagyták változatlan áron, a nyári időszakban már csak megemelkedett áron biztosítható majd az ilyen társasházak hőzése, ami jelentős többletköltséget jelent – mondta.

További problémát okoz Gyöngyösi Gábor szerint az, hogy folyamatosan szigorodnak a villamosenergia-szolgáltatás szerződéskötési feltételei is. „A legtöbb társasházban most már csak a 3x63 amperes összteljesítmény alatti társasházak tudnak az egyetemes szolgáltatásban maradni. Egy hőszivattyúval üzemeltett társasháznál ennek többszöröse az energiaigény, ami miatt nagyfogyasztónak minősülnek, és csak szabadpiaci áron tudnak szerződést kötni. Vannak olyan házak, ahol már sikerült szerződést kötni, de az energia egységára nehezen vállalható többletterhet ró majd a tulajdonosokra” – mondta a közösképviselő, aki hozzátette még: gázkazánnal üzemelő társasházakban, akik tehetik, hűtő-fűtő klímákkal készülnek arra, hogyha a társasházkezelő nem tudna szerződést kötni egy szolgáltatóval sem.

A lakók pénztárcáját terhelheti majd a katá-s adózás kivezetése is. „A társasházak szolgáltatói – vízvezeték- és villanyszerelők, takarítók – többsége is ezt a vállalkozási formát választotta. Nekik most megszűnt ez a lehetőség, ami miatt szeptembertől húsz-harminc százalékos vállalási árnövekedést látunk. Ezt a társasházaink a jelenlegi költségvetéseikből már biztosan nem fogják tudni kigazdálkodni. Ha idén már nem is, de jövőre mindenféleképpen szükséges lesz a közös költség mértékének növelése” – zárta Gyöngyösi Gábor.

Ezt erősítette meg lapunknak a Központi Társasházkezelő Kft. tulajdonosa, Szemcsák Miklós is, aki úgy fogalmazott, a 15 százalékos infláció fölött kellene emelni, hogy legyen megtakarítása a társasházaknak - ezt azonban véleménye szerint sehol nem fogja tudni átvinni a közösképviselő, annyira félti a pénztárcáját az emberek többsége a drágulás miatt.

- Látjuk, hogy mindennek emelkedik az ára, egyszerűen nem tudnak ennyi kiadást kezelni a magyarok - mutatott rá.

Azt is elmondta, hogy a katá-s változások "abszolút hátrányosan" érintették a társasházakat.

- Rengeteg olyan partnerünk van - lakatosok, vízvezeték- és villanyszerelők -, akik katá-s alvállalkozóként dolgoztak korábban. Több mint 50 százalékuk most más adózási formát választott kényszerből, ami egyértelműen drágulást eredményezett - mondta.

Példát is mondott a társasházkezelő-tulajdonos: két helyen is felmondták a lakók a szerződést a takarítóvállalkozásokkal, mert minimum 10-30 százalékos díjemelést lengettek be a kata kivéreztetése és a tisztítószerek 40 százalékos emelkedése miatt.

Ők egyébként mintegy félszáz társasházat kezelnek, ezek között több is van, ahol a napokban kapják meg a villanyszámlákat. A közösképviselőknek korábban le kellett adniuk, hány lakás, és hány nem lakás célú ingatlan van a társasházakban. Itt különösen kíváncsiak lesznek a számlákra, hiszen nagyon nem mindegy, hogy 70 vagy 270 forint/kilowattórát kell fizetni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!