Ugrás a tartalomra

Van tervük a nyitásra 

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 21. vasárnap 18:02
Bő három hónapja csak egyesületnél bejelentett sportolókat fogadhatnak az edzőtermek, emiatt kétezer-ötszázból csaknem kétszáz meg is szűnt hazánkban. Az országos szövetség egy kilencpontos intézkedési tervvel szorgalmazza az újranyitást.
Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba

November óta a miskolci konditermek is csak sportolói engedéllyel rendelkező vendégeket fogadhatnak, így a bevételük és a vendégeik száma is jelentősen csökkent. Horváth Gábor személyi edző azt mondta, nagyon rosszul élik meg a helyzetet. – Ezzel persze nemcsak én vagyok így, hanem edzőtársaim és maguk az edzésre járók is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel egyre többen sportolnak versenyszerűen, így legalább nekik tudunk segíteni a következő szezonra való felkészülésben.

Horváth Gábor szerencsés, de vannak olyan edzők, akik kénytelenek voltak más munka után nézni. Az edzőtermek közel tíz százaléka pedig bezárt, akik azonban valahogy mégis kihúzzák a kényszerpihenőt, most el tudják végezni a régóta tervezett felújításokat. Mellik Béla, a Bükk Fitness tulajdonosa úgy fogalmazott, előremenekültek.

– Igyekeztünk megőrizni a munkahelyeket, és fejlesztésbe is fogtunk. A crossfit terem kialakításába is azért most fogtunk bele, mert ha nyitva lennénk, se időnk, se lehetőségünk nem lenne erre. A munkában számíthattunk a dolgozóink segítségére.

A munkával mostanra végeztek, és a nagy versenysportolói létszám miatt kinyithattak. Sok konditeremben viszont nincs annyi vendég, hogy a tulajdonosoknak megérje nyitva tartani. Egy részük kénytelen volt végleg bezárni. Hogy ne ez legyen a jellemző, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége egy intézkedési tervet terjesztene az operatív törzs elé. Elképzelésük szerint a termeket két lépcsőben (tesztidőszak, majd normál üzemmód) kellene újranyitni.

Javaslataik között szerepel egyebek mellett a nyitvatartás és a vendégek létszámának szabályozása, az edzést pedig előzetes bejelentkezéshez kötnék. Az eszközök között háromméteres távolságot szabnának meg, edzésen kívül mindenkinek maszkot kellene viselnie. A szövetség javaslata szerint a zuhanyzókat nem használhatnák a vendégek, és a büfék is csak elvitelre szolgálhatnának ki. Ezeken felül az üzemeltetőnek a terem teljes területén gondoskodnia kell a fertőtlenítésről, a csoportos órákon pedig legfeljebb tíz ember tartózkodhatna egymástól két méter távolságot tartva.

A javaslatok egyes pontjaival sok teremtulajdonos a nehéz kivitelezés miatt nem ért egyet, a szövetség ezért igyekszik minden érintett véleményét kikérni ahhoz, hogy tervüket minél hamarabb véglegesíteni tudják. Dechert Áron elnök elmondta, edzőtermeket, fitnesztermeket, mozgásstúdiókat, jógatermeket és küzdősporttermeket képvisel a szövetségük. Magyarországon eddig ötszáz terem jelezte, hogy akár ilyen feltételekkel is, de kinyitnának. Az elmúlt két és fél hónapban közel kétszáz terem szűnt meg, ők már nem is tudnának újranyitni.

– A nyitással párhuzamosan elkezdtünk arról is egyeztetnia kormányzattal, hogy milyen mentőcsomagot lehetne összeállítani a termek tulajdonosai, üzemeltetői számára. Egységes javaslatra törekszünk, amit legalább a termek fele támogatni tud.

Amennyiben az operatív az operatív törzs rábólint a javaslataikra, akár már márciusban kinyithatnának az edzőtermek.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!