Ugrás a tartalomra

Van vizünk, de rajtunk is múlik, később lesz-e

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 14. csütörtök 11:14
A karsztrendszereknek köszönhetően Miskolc vízellátása nincsen veszélyben, de a MIVÍZ-nek arra is van vészforgatókönyve, ha ez a helyzet valamikor megváltozik.

Vizet osztanak Miskolcon a június végi hőhullám idején. Fotó: Horváth Csongor

Nagy sajtóvisszhangja lett a közelmúltban annak, hogy vízkorlátozást rendeltek el a rendkívüli meleg időjárás és az emiatt megemelkedett ivóvíz-fogyasztás miatt több Pest megyei településen. A legsúlyosabb helyzet Solymáron alakult ki, ott öt napig nem, vagy csak alig folyt víz a csapokból, de hasonló intézkedés vált szükségessé néhány napra Gödöllőn.

Azt, hogy kialakul-e hasonló helyzet idén nyáron bárhol az országban, még nem tudni, az viszont biztos, hogy a június végi, július eleji csak az első hőhullám volt itthon. A napokban kezdődött el a második, és bár az időjósok szerint ez nem hoz olyan rekkenő hőséget, mint az előző, azt még most nem lehet tudni, mit tartogat a nyár. Kíváncsiak voltunk arra, hogy kialakulhat-e Miskolcon hasonló helyzet, ezért a helyi viziközmű-szolgáltatóhoz, a MIVÍZ Kft-hez fordultunk kérdéseinkkel.

A rövid válasz az, hogy igen valószínűtlen, ennek pedig több oka is van – árulta el Viszokai János, a vízszolgáltató műszaki igazgatója. „„Solymáron parti szűrésű vagy csápos kutakból (azaz a folyóparti homokos-kavicsos vízáteresztő rétegből) nyerik a nyersvizet, míg Miskolcon mi a karsztrendszerben betárazott ivóvízkészletből tesszük ugyanezt. Ráadásul a legtöbb érintett helyen sem az volt a helyzet, hogy kiürült a kút, a kiépített infrastruktúra mérete, kapacitása volt az, ami behatárolta a fogyasztást” – tette hozzá.

Vízkorlátozások idején például a szökőkutak nem üzemelnének. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Jobb helyzetben

Magyarán: annyival növekedett egyes területeken a vízfogyasztás, hogy hiába volt víz, az igényeket az ellátórendszer nem bírta. A MIVÍZ műszaki igazgatója szerint Miskolcon ez nem fordulhat elő, hiszen a város ivóvízhálózata a nyolcvanas évek derekán több mint kétszázezer lakost, a kohászatot és a többi nagyüzemet is ellátta. „Ez a rendszer kényelmesen kielégíti a jelenlegi lakossági és ipari igényeket még akkor is, ha jelentősen nő a fogyasztás” – szögezte le.

Ennek ellenére a MIVÍZ-nek arra is kész terve van, ha jönne a baj, és vízkorlátozást kell bevezetni a városban. Erre egyébként a vonatkozó törvények és kormányrendeletek is kötelezik az összes vízszolgáltatót. 

- Látva az egyre hosszabb csapadékmentes időszakokat, fel kell készülni ezekre a lehetőségekre is. Ezen logika mentén állítottuk fel mi is a vízkorlátozási tervünket 2013-ban. Ez akkor lépne életbe, ha bármilyen okból megbillenne a városban az egyensúly, és a vízmennyiség már nem lenne elegendő az igények kiszolgálásra. Ebben az esetben lépésről lépésre, fokozottan szigorúbb szabályokkal ösztönöznénk a fogyasztókat arra, hogy mérsékeljék a vízhasználatot.

- Minderre azért van szükség, hogy a kritikus infrastruktúrát (kórházak, szociális és idősotthonok, katasztrófavédelmi szükségletek stb.) az utolsó utáni pillanatban is el tudjuk látni ivóvízzel. Ezért aztán különböző vízfelhasználási kategóriákat hoztak létre. Ilyen a lakossági, turisztikai, ipari, turisztikai célú vízhasználás, vagy éppen az egészségügyi ellátáshoz, a közegészségügyi vízminimumhoz és a létfenntartáshoz szükséges víz – hangsúlyozta Viszokai János.

A víz érték

A műszaki igazgató hozzátette: a korlátozások ameddig lehetséges, csak a mindennapi élethez nem elengedhetetlenül szükséges területeket érintenék. „Vízhiány esetén például nem üzemeltetnénk a szökőkutakat, vagy akármilyen nagy is a hőség, nem locsolnánk az utakat. A helyzet súlyosságától függően összesen három fokozata van a vízkorlátozásnak és amennyiben egyik sem hozná meg a kívánt eredményt, csak akkor kellene rendkívüli állapotot elrendelni, erre azonban itthon eddig még nem volt precedens” – mondta Viszokai János, aki azért megnyugtatott mindenkit: száraz időszakok ide, vagy oda, a jelenleg rendelkezésre álló vízmennyiségek nem teszik szükségessé azt, hogy ebben kelljen gondolkodnia a MIVÍZ-nek.

A szakember szerint azonban a víz egy olyan érték, amivel vízkorlátozás nélkül is takarékoskodnia kellene minden felelősen gondolkodó embernek. – Nem rendkívüli dolgokra kell gondolni. Hőségriasztások esetén érdemes a locsolást reggel hat előtt, vagy este tíz után intézni, az autót érdemes kocsi mosóban tisztítani, a mosógépet, mosogatóképet pedig csak akkor elindítani, ha teljesen megtelt. Mindezt tegyük meg azért, hogy minél tovább tudjuk szomjunkat oltani az üdítő csapvízzel – zárta Viszokai János.

Viszokai János a Szinva-forrás ultraszűrőjének átadásán 2022. márciusában. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Vízkorlátozások Miskolcon
Miskolcon utoljára 2006-ban rendeltek el vízkorlátozást, az emlékezetes vízfertőzés miatt, amikor több kutat is ki kellett zárni a rendszerből. Ekkor a város a regionális vízműtől vásárolt vizet, a két társaság hálózata ugyanis lehetővé teszi ezt. Az utóbbi években többször volt példa arra is, hogy a Lillafüredet és környékét ellátó Szinva-forrást kellett kizárni a szolgáltatásból, ekkor a vizet lajtoskocsikkal hordták Diósgyőrből a lillafüredi víztározó-medencébe. Ezt a problémát oldotta meg az ultraszűrő berendezés, amit idén márciusban adtak át a Szinva-forrásnál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!