Ugrás a tartalomra

Varga Éva: Kétszáz ajtó 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 14. szombat 17:47
Fotósorozat, ami a vasgyári ajtókon keresztül nyit utat a rozsdavilágba.
Mocsári László képgalériája

A MissionArt Galéria több művésztelepet szervezett a miskolci vasgyár területén a 2010-es évek elején. Aki járt már a volt LKM, azaz a Lenin Kohászati Művek, (akkor: DAM 2004) területén, annak életre szóló élményt jelentett a látogatás. A hihetetlen méretű, több száz méter hosszú, kihalt csarnokok, az üzemen kívüli hűtőtornyok, kémények, a műemlékekké védendő száz évnél régebbi öntöttvas és fa szerkezetű épületek, a gyommal benőtt hatalmas területek, a már sehová sem vezető csőrengetegek elképesztő látványt nyújtottak. A kitelepülések célja az volt, hogy a művészeti alkotásokon át máshogy láthassa a város e terhes, de talán mégis használható örökséget.

Varga Éva szobrászművész egy fényképezőgéppel járta be a vasdzsungelt, és felfedezte, hogy mennyi érdekesség és szépség rejlik az amúgy teljesen hétköznapi dolgokban: így készült a Kétszáz ajtó fotósorozat. Ma, tíz évvel a művésztelepek után már ezeknek az ajtóknak a jó része megsemmisült. A gyár hatalmas vastömege egyre fogy. Ez a fotósorozat bizonyítja, hogy a dolgok, tűnjenek bármilyen értéktelennek és jelentéktelennek, az emberi tekintet révén új értelmet kaphatnak és elnyerhetik időtlen nagyszerűségüket.

A kiállítás - amit Bujdos Attila kulturális újságíró és Kishonthy Zsolt művészettörténész nyitottak meg péntek délután - a Művészetek Háza - Kortárs Galériában kapott helyet. A különleges hangulatú fotókat május 31-ig, minden nap 14:00-20:00 között tekinthetik meg az érdeklődők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!