Ugrás a tartalomra

A városoknak szükségük van a kompenzációra

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 20:17
A Velünk a Város frakciója szerint Miskolc működtetéséhez elengedhetetlenek a kormány által elvett milliárdos források.

Miskolc jelenlegi gazdasági helyzetéről, valamint aktuális kérdésekről beszélt közös pénteki sajtótájékoztatóján Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője és Varga László, az MSZP miskolci országgyűlési képviselője.

Fotók: Juhász Ákos

- A költségvetés megvitatásakor tulajdonképpen arról van szó, hogy milyen sűrűn jár majd a busz, villamos, lesz-e pénz elkotorni a havat a városban, összeszedni a falevelet, illetve le lesz-e nyírva rendesen nyáron fű – fogalmazott Simon Gábor az alapvető városüzemeltetési kérdések kapcsán. – Ezeket is a költségvetés határozza meg, így az minden miskolci polgárt érint. 2019-ben láthatták a miskolciak, hogy mekkora az a tartozás, amit az előző városvezetés felhalmozott: például egy 10 milliárd forintos összeg, amit nem fizettek ki, hanem görgettek maguk előtt, és egy 9 milliárd forintos folyószámlahitel, amit a Holdingra vettek fel, és amit a jelenlegi városvezetésnek kellene törlesztenie. Így indultunk, ez volt az alap.

Lehetetlen helyzet

A Velünk a Város frakcióvezetője szerint a világjárvány és az elvonások óriási veszteségeket hoztak a városnak.

- Míg egyes országok kormányai – Ausztria, Németország, Szlovákia – segítették a városokat, hazánkban elkezdődött az önkormányzatok megnyúzása. Mivel nem lehet növelni a bevételeket, az elvonások komoly gondot jelentenek.

Simon Gábor elmondta, hogy a város szeretett volna hitelt felvenni a normális közállapotok fenntartásához, de ehhez nem kapták meg a szükséges kormányzati engedélyt.

Ígéretet kaptak, pénzt még nem

- Orbán Viktor miniszterelnök decemberben bejelentette, hogy januárban kompenzálják azokat az összegeket, amiket a tavalyi évtől kezdve megvontak az önkormányzatoktól – mondta Simon Gábor, aki hozzátette, ebből egy forintot sem látott eddig a város.

- A legutolsó kormányzati ígéret arról szól, hogy márciusban döntenek majd a kompenzációról. Az önkormányzatoknak azonban február 15-ig be kell nyújtania a költségvetési tervezetet – ez igaz Miskolc vonatkozásában is. A kérdés: hogyan lehet költségvetést elfogadni úgy, hogy nem tudni, a kormányzati kompenzáció milyen mértékű lesz, és egyáltalán mi valósul majd meg belőle.
Jelenleg a biztos bevételek alapján igyekeznek megfogalmazni a költségvetést.

- A kormánytól várt összeget céltartalékba helyezzük: csak akkor tudjuk elkölteni, ha megtörténik a kompenzáció.
Simon Gábor azt is hozzátette, hogy a város több eshetőségre is készítetett forgatókönyvet.

- A legrosszabb lehetőség egyértelműen az, ha semmilyen formában nem történik meg az elvonások kompenzációja a kormányzat részéről. Azonban van olyan forgatókönyv is, ami sokkal biztatóbb lenne Miskolc szemszögéből nézve. A jelenleg rendelkezésre álló pénzösszeg nem hogy a város optimális működtetetését nem fedezi, de a korábbi vezetés tartozásának a kifizetését sem teszi lehetővé. A legjobb jövőkép tehát az lenne, ha a fideszes kormány kifizetné az előző, fideszes városvezetés által felvett tartozást. Meglátjuk, hogy viszonyulnak ehhez.

Teljes kompenzáció

Varga László országgyűlési képviselő szerint a kormány a járvány ideje alatt különböző módokon nehezítette a városok működését.

- 2020 mindenki számára kemény év volt. Amikor a második veszélyhelyzetet is kihirdette a kormány, lehetett látni, hogy az önkormányzatok elve nehéz helyzete tovább romlik majd. Ennek kapcsán közös előterjesztéssel éltünk Szabó Sándorral, Szeged országgyűlési képviselőjével: a látható elvonások kompenzációját kértük a kormánytól. Szerettük volna, ha a kormány megérti, hogy az önkormányzatoknak nem kevesebb, hanem több támogatásra van szüksége ebben az időszakban, hiszen ők is a védekezés frontvonalán vannak.

Az előterjesztést novemberben nyújtották be, napirendre is került a költségvetési bizottság decemberi ülésén, ahol azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg.

- Most hétfőn újabb ülés volt, ahová megint nem jöttek el a kormánypárti képviselők, így a kérdést most sem sikerült megtárgyalni – tájékoztatott Varga László, aki szerint a szükséges minimum, hogy a kormány teljes mértékben kompenzálja azokat az összegeket, amiket eddig megvont a városoktól.
  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!